SOESTERBERG / SOEST - Een motie van POS, gericht op het versterken van de cliëntenraad voor cliënten van uitkeringsorganisatie BBS, is met een grote meerderheid aangenomen in de gemeenteraad. Deze belangrijke stap werd genomen tijdens de behandeling van de zogeheten Verordening Werk en Participatie 2024. De motie, een initiatief van fractieassistent Mariëlle Bruil en raadslid Timo Postma, is mede ingediend door GGS, de VVD en GroenLinks en kreeg steun van D66, het CDA en Burgerbelangen. Soest2002 en de PvdA stemden tegen.

Het hebben van een cliëntenraad is een wettelijke verplichting. Naast het doel om die raad, die momenteel slechts uit twee leden bestaat en uitgebreid moet worden naar vijf, op volle sterkte te krijgen, verzoekt de motie het college ook om de raad voor 1 oktober te informeren over de voortgang van het gehele beleid rond werk en participatie in de gemeente Soest. Het rapporteren over de voorgang rond het op orde krijgen van de cliëntenraad vormt hierin een belangrijk onderdeel. Mariëlle Bruil licht toe: "Deze motie benadrukt het belang van zowel de cliëntenraad als een grondige evaluatie van het beleid. Het is belangrijk dat beleid en dagelijkse praktijk dichter bij elkaar komen. Een volwaardige cliëntenraad draagt daaraan bij."

Timo Postma vult aan: "Door deze motie aan te nemen, laat de gemeenteraad zien dat er breed draagvlak is voor het verbeteren van de positie van uitkeringsgerechtigden, maar ook aan het volwaardig kunnen meedoen van deze mensen aan de Soester(bergse) samenleving. Wij vinden het belangrijk dat ieders stem wordt gehoord en meegewogen. POS staat voor participatie: meedenken en meedoen. Zo proberen wij de politiek dichter bij de mensen te brengen, in Soesterberg én in Soest.