SOESTERBERG - Naar aanleiding van het tekenen van de samenwerkingsovereenkomst met Ter Steege Bouw Vastgoed voor ‘natuurinclusieve ontwikkeling’ in landgoed Oude Tempel heeft de fractie van POS kritische vragen voor het college van Soest. Wij voelen als voorvechter voor behoud van het landgoed van het eerste uur, evenals veel inwoners van Soesterberg, teleurstelling, verdriet en boosheid over het tekenen van de samenwerkingsovereenkomst. Niet in de laatste plaats ook omdat het besluit van het Soester college om een samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen met een projectontwikkelaar onze eigen lobby – met name richting de deelnemende partijen aan de Provinciale Staten - ten aanzien van behoud van het landgoed doorkruist.

Dat is niet alles: fractievoorzitter Gerben Stormbroek zal op 14 mei om 13:00 uur te horen zijn op Eemland1. Onder leiding van Jean Heijl gaat hij in gesprek met wethouder Osman Suna over de ontwikkelingen op landgoed Oude Tempel. Het belooft een interessant debat te worden waarin Stormbroek zijn zorgen en kritische vragen zal toelichten. Het radioprogramma vindt vier dagen na de bewonersbijeenkomst van 10 mei plaats die wordt gehouden in Kontakt der Kontinenten. Naar aanleiding van het tekenen van de samenwerkingsovereenkomst met Ter Steege gaat de fractie van POS met de volgende vragen naar het Soester college:

1. U schrijft dat er in de samenwerkingsovereenkomst afspraken gemaakt zijn tussen Ter Steege en de gemeente over de ontwikkeling van het nieuwe woongebied. Wat zijn deze afspraken?

•   Is er sprake van verkoop van de grond aan Ter Steege?

•   Welke invloed heeft het college/gemeenteraad nog op de inhoud van het definitief

stedenbouwkundig plan?

2. U geeft aan dat er een natuurinclusief woongebied komt in het bos. Wat is uw definitie van natuurinclusief en hoe denkt u dat flora en fauna een duwtje in de rug krijgen als een bos – dat door het college in diverse media wordt gekenschetst als productiebos met weinig natuurwaarde, maar tegelijkertijd minstens elf beschermde diersoorten huisvest - plaatsmaakt voor een woonwijk met

maximaal 300 woningen?

3. Ervan uitgaande dat u met natuurinclusief mogelijk ook energieneutraal bedoelt, toch ook deze vraag: u geeft aan dat er een ambitie is om de appartementen energieneutraal te bouwen. Geldt dit dan ook voor de andere woningen?

4. U heeft toegezegd, zelfs in de laatste zitting van de Raad van State, dat het plan samen met omwonenden ontwikkeld zou worden. Nu is er een plan, weliswaar nog niet definitief, waar de inwoners vragen over mogen stellen en nog mogen mee denken. Dat is in onze beleving niet hetzelfde als samen ontwikkelen. Gaat u uw belofte nog inlossen of is dit een voorbeeld van hoe de gemeente met participatie

omgaat die, evenals de ‘artist impression’ van de woonwijk, voor de bühne lijkt?

5. In uw brief van 4 april schrijft u “voordat de bouw begint wordt zorgvuldig onderzocht waar de natuur het bouwen het beste toelaat”. Hoe moeten we dit lezen gezien het feit dat er al een conceptplan ligt? Is het niet logischer om eerst dit zorgvuldige onderzoek te doen en dat als input de gebruiken voor het plan?