Strijen heeft net als alle andere Nederlandse gemeenten te maken met een verantwoordelijkheid op het gebied van vluchtelingenopvang. Los van het feit dat de VVD van mening is dat vluchtelingen bij voorkeur in de eigen omgeving moeten worden opgevangen moeten we de huidige vluchtelingenstroom wel als feit onder ogen zien.  Alleen voor vluchtelingen vanwege oorlog en ander geweld is een plaats. Mensen met een economisch motief dienen direct te worden teruggestuurd en vluchtelingen moeten zodra de dreigingen in hun thuisland tot het verleden behoren daar weer naar terug te keren. Voor de echte vluchtelingen moeten we oplossingen zoeken.

 

Mensen met een verblijfsvergunning (statushouders) dienen, gelijkelijk over het land verdeeld, woonruimte te krijgen toegewezen. Dit aantal stijgt door de grote toestroom van inwoners. Daarnaast worden gemeenten door het Rijk gevraagd oplossingen vinden voor de (tijdelijke) noodopvang van vluchtelingen. Beide vraagstukken spelen ook in Strijen.

Het college doet onderzoek naar oplossingen voor de huisvesting van statushouders. Daarbij worden een aantal locaties, met name de leegstaande school aan het Spui, onderzocht op geschiktheid voor huisvesting. Over de uitkomsten van dit onderzoek valt nog niets te zeggen. Als VVD erkennen we dat we een opdracht hebben en dat de krappe woonmarkt verder verstoord wordt door de vraag naar goedkope woningen voor statushouders. In dit verband zal met HW Wonen bezien moeten worden hoe starters en andere urgente woningzoekenden niet in het gedrang komen.

 

Over de noodopvang is in Hoeksche Waards verband onderzoek gestart. De uitkomst daarvan is nog onbekend. In de gemeenteraad van 23 februari heeft de gemeenteraad ingestemd met een onderzoek naar oplossingen. De Hoeksche Waard voelt zich verantwoordelijk voor het onderbrengen van 200 vluchtelingen op 1 of meerdere plaatsen op het eiland. Ook in Strijen is een locatie gevonden welke mogelijk geschikt is als locatie. De VVD heeft in de gemeenteraad van 23 februari ingestemd met een door de colleges voorbereid procesvoorstel. De daarin geformuleerde uitgangspunten (opvanglocatie moet passen bij aard en schaal van het dorp; opvang voor maximaal 200 personen gedurende maximaal 2 jaar, mogelijk verdeeld over kleinere locaties; het COA is financieel en operationeel verantwoordelijk voor de exploitatie; draagvlak en draagkracht in de samenleving). Onze fractie heeft ziet de uitgangspunten als randvoorwaarden waarop niet kan worden ingeleverd. Daarbij heeft de fractie ook aangedrongen op een nadrukkelijke intensieve communicatie met de Strijense inwoners en de instelling van een klankbordgroep. De geluiden uit de samenleving dienen nadrukkelijk bij de besluitvorming te worden betrokken. Tenslotte maakt onze fractie haar eigen afweging zonder zich daarbij te laten leiden wat in andere gemeenten wordt besloten. 

De colleges uit de 5 gemeenten zullen zich nadat alle gemeenteraden zich hebben uitgesproken bezig houden met de verdere stappen richting besluitvorming. Medio half maart wordt een centrale informatiebijeenkomst voor alle inwoners georganiseerd.

 

Het raadsvoorstel en de VVD bijdrage in het raadsdebat treft u hierbij aan.