Tijdens de vergadering van de gemeenteraad over de Texelhopper sprak wethouder Eric Hercules de volgende verklaring uit:

De wereld om ons heen verandert. De zorg in Nederland gaat deels naar de gemeenten. Dat is een kans om het beter te op ons eiland te regelen, maar het is ook urgent: de zorg in Nederland wordt onbetaalbaar, niet eens pas voor toekomstige generaties, ook voor onszelf.

Ook Texel verandert. Het onderwijs op dit eiland staat onder druk, gewoonweg omdat er minder kinderen zijn. Daar doen we nu iets aan, zodat we over vijf jaar nog een middelbare school op dit eiland hebben. Zodat gezinnen hier kunnen blijven wonen en komen wonen.

Dit zijn voorbeelden waarbij de gemeente haar verantwoordelijkheid neemt. Dit gemeentebestuur komt op voor de belangen van iedereen op ons eiland. Door met visie en daadkracht in een veranderende wereld te zoeken naar oplossingen. Om te zorgen dat Texel ook in de toekomst een beste plek is om te wonen, werken en te bezoeken.

Ook de wereld van het openbaar vervoer staat onder druk en verandert. Talloze buslijnen op het platteland in Nederland zijn opgeheven. Er gaan miljoenen gemeenschapsgeld in het openbaar vervoer, en provincies vinden de verdeling niet meer eerlijk. Er wordt overal gezocht naar oplossingen, om openbaar vervoer te behouden en te verbeteren.

Daarom is het plan Texelhopper gemaakt. Daarom doen wij deze proef. Om als eiland een oplossing te zoeken, zodat we uiteindelijk meer zeggenschap te krijgen over het openbaar vervoer, om het te behouden en te verbeteren. Niets doen en afwachten is geen optie.

Maar dit plan is niet alleen gemaakt vanuit de negatieve werkelijkheid van lege bussen en verspild gemeenschapsgeld. Het is juist gemaakt vanuit een positieve wens om de dorpen leefbaar te houden, aantrekkelijk te blijven voor toeristen en om zorgvoorzieningen en scholen bereikbaar te houden.

De Provincie is wettelijk verantwoordelijk voor het openbaar vervoer. We klaagden over de aansluiting op de boot, slechte bereikbaarheid van het buitengebied, over het verdwijnen van haltes. Maar nu, voor het eerst, hebben we aan tafel kunnen zitten om als eiland mee te praten en onze wensen kenbaar te maken. Zodat er niet eenzijdig wordt ingegrepen in ons openbaar vervoer. Dit plan is dan ook samen met de Provincie gemaakt.

De ideeën over dit plan en alle kritiek van bewoners zijn bekend en serieus genomen. Sterker, ook de gemeente heeft veelal dezelfde kritiekpunten. Niet alle wensen van Texel zijn verwerkt, maar wel kunnen we tijdens deze proef nog veranderen en verbeteren. We staan nu aan het begin van de proef.

Texel heeft een voordeel ten opzichte van andere plattelandsgemeenten: een miljoen toeristen. Daarmee hebben we een kans om meer mensen in de bus te krijgen. En daarmee mee meer vervoersvrijheid voor bewoners en bezoekers te bieden. Wat de ideale of haalbare situatie is? Daar gaan wij tijdens deze proef aan werken.

Dit moet u beseffen: de Texelhopper staat niet voor het wel of niet schrappen van buslijn 29. De Texelhopper staat voor veel een groter belang. Texelhopper staat voor leefbaarheid in de buitendorpen, voor leerlingenvervoer en minder-validen, WMO- en zorgvervoer, de bereikbaarheid van recreatievoorzieningen, winkels, TESO, zorg en scholen.

Texel heeft een kans om zelf te kunnen bepalen hoe goed ons openbaar vervoer wordt. Dat kan veel beter nog dan dat het nu geregeld is. Het gemeentebestuur heeft nu niet alleen een keuze om hier over na te denken. Het heeft de plicht. Dit gemeentebestuur neemt deze plicht met verve op zich.

Gemeenteraadsvergadering Texel, 20 november 2014

Wethouder Eric Hercules

Het bericht Texelhopper: een groter belang dan een buslijn verscheen eerst op PvdA Texel.