Bij de start van deze raadsperiode, september 2018, presenteerde de coalitie een begroting waarvan de oppositiepartijen meteen al zeiden: “Dit financiële verhaal is gebaseerd op drijfzand”. “De coalitie vaart in een mammoettanker op ramkoers met toekomstige ontwikkelingen…”

Met forse tegenvallers en financiële onzekerheden in het vooruitzicht, koos het college voor uitgaven in plaats van ‘op de portemonnee passen’. Tegen de ontwikkelingen in is het college geld uit gaan geven en blijft dat doen, ook nu de financiële nood hoger is dan ooit.

De afvalstoffenheffing, de OZB, lokale belastingen en parkeertarieven moeten nu flink omhoog. Om de meerjarenbegroting sluitend te krijgen, bezuinigt het college miljoenen op subsidies (dat kan úw vereniging of organisatie zijn), op cultuur, sport, wijkwerk, mantelzorg. Bovendien gaan veel zaken die de sociale samenhang bevorderen op de schop: buurtcoaches weg, integratiebudget wordt verlaagd, wijkinitiatieven worden gekort.

En ja, er ligt nu een sluitende meerjarenbegroting, maar om ‘de speeltjes’ van dit college te betalen, is wel een bezuinigingspakket nodig van vele miljoenen…! “Alle Tielenaren gaan de pijn voelen”, aldus de wethouder financiën. Hoe legt het college uit dat al die inwoners vele jaren moeten meebetalen aan een opknapbeurt van een heel klein deel van de binnenstad van Tiel…? Met een Partij voor de Burgers, die toch roept de gewone mensen met gewone wensen te willen bedienen, is dat op zijn minst opmerkelijk te noemen… Alleen de binnenstad wordt bediend!

Toch is ‘dat andere deel’ van de Tielse politiek realistisch genoeg om te zien dat er ‘iets’ moet gebeuren om onze gemeente aantrekkelijker te maken: schoner, veiliger en met een beter ingerichte binnenstad. Maar met een beweegbare afsluiting, nieuwe bestrating en een paar bomen, wordt onze gemeente, lees: alleen de binnestad van Tiel, niet schoner, ook niet veiliger en gaan we echt niet meer bezoekers naar ons regiocentrum trekken. Maar voor een handjevol inwoners is het straks inderdaad wat aangenamer wonen dicht bij de winkels…

Kan het dan echt niet anders? Natuurlijk wel! Daar hebben D66, CDA, CU, GL en ProTiel over nagedacht. Tijdens de Begrotingsraad presenteren we een Alternatieve Begroting. Die gaat uit van sociaal en realistisch beleid. Ook daarin zitten voor ons allen vervelende keuzes, maar genoemde partijen kiezen voor het versterken van ons sociaal kapitaal en de verbinding van alle inwoners. Een paar uitgangspunten: verhoging van het mantelzorgcompliment, géén korting op het budget Fruitcorso en Appelpop, géén korting op subsidies, behoud van wijkinitiatieven, buurtcoaches en cultuurhistorie.

Kortom: de oppositie wil voor u aan de slag!

The post Politieke nuchterheid appeared first on Politieke Partij: D66 Tiel.