Clubhuis Tiel

In de eerste Informatieve vergadering van de raadscommissie na het zomerreces kwamen verschillende sprekers aan het woord over uiteenlopende onderwerpen. Zo vroeg de voorzitter van de Stichting Clubhuis Tiel, mevrouw Maaike Drentje, aandacht voor de slechte staat waarin het aan de Peppellaan gelegen clubhuis verkeert. Verrotte kozijnen, kapotte plafonds, dak en buitengevels, vragen, aldus de voorzitter, om groot onderhoud.  Zij doet een beroep op de gemeente, die eigenaar van het gebouw is, dit onderhoud ter hand te nemen. Zelf is de stichting financieel niet krachtig genoeg om dat te bekostigen. In het clubhuis Tiel vinden veel activiteiten plaats. Zoals  het gezamenlijk nuttigen van maaltijden met buurtbewoners en activiteiten met kinderen, waaronder kinderdisco en Sinterklaasfeesten.

Onderzoek Vierstromenland

De heer Martijn Kamper, onderzoeksleider van de Hogeschool Arnhem Nijmegen, de HAN, gaf een presentatie over een in 2019 uitgevoerd onderzoek door deze academie naar de beleving, alsmede de toeristische en economische impact van het corso voor het rivierenland. Uit dit in opdracht van de Stichting Vierstromenland uitgevoerde onderzoek kwam onder andere naar voren dat het Fruit corso een zeer hoog waarderingscijfer krijgt van haar bezoekers. Verder worden er aanbevelingen gedaan wat betreft de professionalisering van de Stichting Vierstromenland. Dit om de continuïteit van het corso te waarborgen en haar aantrekkingskracht te vergroten. Wat weer zou bijdragen aan de bestedingen die door bezoekers van het corso in Tiel en omgeving worden gedaan.

Flexwonen

Ook de Rabobank gaf een presentatie en wel over flexwonen: een manier van wonen die ten doel heeft dat deze snel en mogelijk binnen één jaar te realiseren is. De directeur van Rabo SmartBuilds, de heer de Boer, gaf uitleg over dit concept. Het gaat om in een fabriek gefabriceerde woningen die op locatie in elkaar worden gezet, aldus de Boer. Dat kunnen grondgebonden woningen zijn, maar ook appartementen. Ze worden geplaatst op grond die eigendom is en blijft van een gemeente of  van een particulier. Het is de bedoeling dat deze woningen minimaal vijftien jaar blijven staan. Daarna kunnen zij eventueel worden gedemonteerd en elders herplaatst. De totale levensduur van deze woningen bedraagt vijftig jaar. Met deze methode kan versneld worden voldaan aan de  grote vraag naar woningen. Dit in tegenstelling met de realisatietijd van reguliere woningbouw, die kan oplopen tot acht of negen jaar. De woningen worden door de Rabobank verhuurd in de zogenaamde midden huur klasse.