Hamerstukken

Er stonden een tweetal hamerstukken op de agenda, die als zodanig ook zijn afgehamerd.

Het betrof de zienswijze op de kaderbrief van het Industrieschap Medel. De raad heeft besloten een positieve zienswijze op de kaderbrief te geven.

Het tweede hamerstuk ging over het vaststellen van het bestemmingsplan Tiel Noord en kleine kernen. Voor het adres Balije 9 is er het plan om dit voormalige schoolgebouw te slopen en hiervoor in de plaats 36 appartementen voor de sociale huur te realiseren. Om deze ontwikkeling mogelijk te maken, loopt er momenteel een bestemmingsplanprocedure. Alleen het CDA gaf een stemverklaring af, omdat zij sociale woningbouw in Drumpt niet gepast vindt. Voor ProTiel is het juist wel gepast, want sociale huur moet verspreid worden door de gemeente, zodat je gemêleerde buurten krijgt qua huizensoorten en hun bewoners.

Gewijzigde uitgangspunten bestemmingsplan Binnenstad

Op 30 augustus 2017 is de Structuurvisie Binnenstad vastgesteld. Daarin zijn de beleidsmatige richtingen op hoofdlijnen voor het op te stellen bestemmingsplan Binnenstad vastgelegd. Dat betrof met name een concentratie van detailhandel in een compacter kernwinkelgebied, het ontwikkelen van een dwaalmilieu met ruimte voor diverse functies en het voortzetten van de poortenstrategie. Vervolgens is door het college op 14 november 2017 de Nota van Uitgangspunten bestemmingsplan Binnenstad vastgesteld, waarin deze richtingen op hoofdlijnen zijn vertaald in concrete uitgangspunten voor het op te stellen bestemmingsplan.

Door onvoorziene omstandigheden heeft het bestemmingsplanproces daarna gedurende enkele jaren stilgelegen. In die tijd hebben enkele belangrijke maatschappelijke en economische ontwikkelingen plaatsgevonden, o.a. corona, die impact hebben op de sectoren detailhandel en horeca, en daarmee op het functioneren van de binnenstad. Daarnaast heeft de Raad van State in een recente uitspraak aangegeven dat geldende bestemmingen niet zonder meer kunnen worden overgenomen in een nieuw bestemmingsplan, maar dat onderzocht moet worden in hoeverre deze bestemmingen nog ruimtelijk aanvaardbaar zijn en er nog behoefte aan bestaat. Het was daarom gewenst om de uitgangspunten uit 2017 nog eens tegen het licht te houden. Er is een Transformatieplan kernwinkelgebied Binnenstad Tiel opgesteld. Dit plan werd op 29 juni 2021 besproken in de commissie Ruimte en is de basis voor de op 22 september 2021 vastgestelde deelverordening stimulering transformatie kernwinkelgebied Tiel 2021. Hiermee wordt een nog verdere concentratie van de detailhandel in een enigszins kleiner kernwinkelgebied, bestaande uit Waterstraat, Markt, Varkensmarkt en Voorstad, en verkleining van het winkelareaal nagestreefd. Daarnaast is door bureau Bro een rapport opgesteld over de gewenste ontwikkelingsruimte voor de horeca in de binnenstad. Omdat deze nieuwe inzichten aanleiding gaven tot een gedeeltelijke herziening c.q. aanscherping van de vastgestelde uitgangspunten voor het bestemmingsplan, was het wenselijk dat de raad zou besluiten om de door het college voorgelegde herziene uitgangspunten voor het nieuwe bestemmingsplan Binnenstad vast te stellen. Daarop werd echter, voor wat betreft het zgn dwaalmilieu richting kernwinkelgebied, een amendement ingediend om te voorkomen dat hier, bij vertrek van een kleine ondernemer, het verlaten pand per definitie een woonbestemming zou krijgen. Waarmee ambachtelijke activiteiten in de aanloopstraten onmogelijk zouden worden. Door in het besluit op dat punt de zin “Waar maatwerk mogelijk blijft voor gewenste ontwikkelingen” op te nemen, hebben we als raad nog een instrument in handen om te zorgen dat ambachtelijke activiteiten mogelijk blijven.

4

Begrotingswijziging 2023: Verbouwing voormalig Lingecollege

Het monumentale oude MAVO-gebouw van het Lingecollege wordt verbouwd voor de opvang van Oekraïners, nieuwe Tielse inwoners en urgent woningzoekenden. Omdat het budgetrecht bij de raad ligt is er een raadsvoorstel om daarvoor een krediet vast te stellen van €2,8 miljoen. Dit bedrag wordt volledig gedekt door het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Het voorstel is unaniem aangenomen.

Moties vreemd aan de orde van de agenda

Door FvD, CDA en LLT werd een Motie Drinkbakken en Kasten voor Uilen ingediend. Deze motie is bedoeld om verdrinking van jonge uilen in de waterbakken van het vee te voorkomen. Tevens zouden er in het buitengebied meerdere kasten geplaatst moeten worden als huisvesting voor uilen.

De motie verzoekt het college een gesprek te initiëren met de provincie Gelderland en partijen die betrokken zijn bij uilen, zoals bijvoorbeeld het IVN en de Stichting Gelders Landschapsbeheer. Tevens in dit gesprek te onderzoeken of het beschikbaar stellen van veilige drinkbakken bijdraagt aan de instandhouding van uilen in onze gemeente en omgeving. Alsmede met deze partners te bekijken of er ruimte is voor meer uilenkasten, om het leefgebied van de uilen uit te breiden en daarbij rekening te houden met mogelijkheden voor toekomstige woonwijken. En vervolgens de uitkomsten van dit gesprek terug te koppelen aan de raad.

Hoewel ProTiel de motie sympathiek achtte, heeft zij deze niet gesteund, want sommige soorten uilen behoren tot bedreigde vogels en dienen beschermd te worden. Maar er liggen in het buitengebied twee grote projecten te wachten. En wel de woningbouw in de buurten 9, 10 en 11 van Passewaaij en de derde ontsluitingsweg. Beide projecten kunnen veel last ondervinden van beschermde vogel- en diersoorten en daardoor voor jaren stil komen te liggen. Het aantrekken van deze dieren naar dat gebied dient daarom voorkomen te worden. De motie werd echter met 13 stemmen voor en 11 stemmen tegen aangenomen.

Openbaar geheimhoudingsregister

In een door FvD ingediende motie wordt het college verzocht om een openbaar geheimhoudingsregister te maken, waarin wordt bijgehouden op welke documenten geheimhouding rust en op welke wettelijke grond, zoals genoemd in de Wet open overheid, de geheimhouding is opgelegd. Tevens in het register te vermelden binnen welke termijn de geheimhouding vervalt, dan wel een inschatting van deze termijn. Bovendien verzoekt de motie in de geheimhoudingsbesluiten van het college een eindtermijn op te nemen waarbinnen de geheimhouding van rechtswege vervalt, of, indien dit niet mogelijk is, een geschatte termijn op te nemen.

Omdat deze motie pas op de dinsdag in de namiddag voor de op woensdag gehouden raadsvergadering binnenkwam, heeft ProTiel de indiener geadviseerd om de motie aan te houden, omdat er daardoor onvoldoende tijd was voor de fractie om e.e.a. goed voor te bereiden en te beoordelen. De overige fracties sloten zich hierbij aan. Tevens is voorgesteld om de griffie e.e.a. voor te laten bereiden inzake dit onderwerp. Daarop heeft FvD de motie aangehouden. Wordt vervolgd.