Dit was een vergadering met 3 geagendeerde punten.

Benoeming lid Raad van Toezicht Lingecollege

De Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Tiel, waaronder de scholengemeenschap Het Lingecollege valt, hanteert het zogenaamde Raad van Toezicht Model. Dit in het kader van de Wet ‘goed onderwijs, goed bestuur’. Binnen dit model heeft de gemeenteraad van Tiel de bevoegdheid om de leden van de Raad van Toezicht te benoemen, te schorsen of te ontslaan. De benoeming van een nieuw lid door de gemeenteraad vindt overigens plaats op bindende voordracht van deze Raad van Toezicht. Op verzoek nu van de Raad van Toezicht werd door de gemeenteraad een nieuw lid benoemd. Dit ter vervanging van een ander, op basis van rooster aftredend lid. Over de benoeming werd unaniem besloten door de raad.

Laan van Westroijen

Het vernieuwen van het asfalt op de Laan van Westroijen, vanaf de rotonde Predikbroedersweg tot aan de rotonde Rivierenlandlaan, staat al geruime tijd in de onderhoudsplanning van de vakdiscipline Wegenonderhoud. Hiervoor was al een bedrag opgenomen in de reguliere begroting. Echter is ook vanuit andere disciplines het afgelopen jaar noodzakelijk onderhoudswerk voor deze laan inzichtelijk geworden. Daarmee ontstond de mogelijkheid om de verschillende werkzaamheden integraal en meer solide uit te voeren. Besloten is dan ook om de bestaande wegconstructie van de hoofdrijbaan geheel weg te nemen en opnieuw op te bouwen, waarbij een deklaag van geluidsarm asfalt wordt aangebracht. Bovendien worden de fiets- en voetpaden opnieuw geconstrueerd. De aanwezige bomen worden vervangen door bomen die op een meer geschikte plaats worden geplant. De totale inrichting gaat geschieden volgens de normen van Duurzaam Veilig. Raadsbreed werd ingestemd met deze integrale aanpak van de Laan van Westroijen en het beschikbaar stellen van een daarvoor benodigd krediet van € 2,035 miljoen.

Motie Plan van aanpak tegen armoede

Buiten de reguliere agenda om werd namens alle partijen een motie ingediend, waarin aandacht wordt gevraagd voor de toenemende armoede in Nederland. Het college wordt verzocht rond eind oktober en begin november van dit jaar, maar in ieder geval nog vóór de Begrotingsraad, een volledig plan van aanpak voor de armoedebestrijding te presenteren. In het plan moet de enorme stijging van kosten voor energie, voedsel en deelname aan de samenleving meegenomen worden. Inzicht dient te worden verschaft in de omvang en samenstelling van de doelgroepen. De motie vraagt ook om bij het aanvalsplan tegen armoede de huidige budgetten voor armoedebestrijding en participatie te betrekken. Het plan moet onderscheid maken tussen noodoplossingen op korte termijn en structurele oplossingen op langere termijn. Bij het maken en uitvoeren van de plannen dient een volledige doorsnede van de maatschappij proactief betrokken te worden, zoals inwoners en inwonersinitiatieven, het MKB, sport- en andere verenigingen, alsmede bestaande organisaties van meerdere disciplines op het gebied van energie, wonen, schuldhulpverlening, gezondheid.

Bij het indienen van de motie, gaf de raad aan zich ervan bewust dat zij niet lokaal kan oplossen wat op landelijk niveau wordt veroorzaakt. Het college omarmde de motie, maar maakte een voorbehoud op het voldoen aan de in de motie gevraagde termijnen. Belangrijk daarbij is wat de nog niet ontvangen septembercirculaire van de rijksoverheid gaat betekenen voor de financiële positie van de Gemeente Tiel. De door alle fracties ingediende motie werd uiteraard aangenomen.