Zaterdag 25 mei was de feestelijke opening van de heringerichte Kleine Willemspolder. ProTiel had dit gebied al in haar verkiezingsprogramma opgenomen, dus was er natuurlijk bij.  Peter van der Lugt en Cisca van de Riet van ProTiel maakten onder andere een excursie mee. Hierbij een verslag:

ARK natuurontwikkeling heeft dit gebied voor de komende drie jaar onder haar hoede en probeert de natuur en de liefde voor de natuur voor iedereen zo toegankelijk mogelijk te maken.

Vee graast hier niet meer, de prikkeldraadversperringen zijn weg gehaald en in dit prachtige overstromingsgebied voor de Waal kan nu heerlijk gestruind worden. Er staan bloemen en planten die in ons poldergebied niet zo snel voorkomen, zoals de kruisdistel met zijn mooie blauwgroene bladeren. Die groeit op de oude basaltblokken-dijk die ooit werd opgetrokken als bescherming voor het centrum van Tiel tegen het water van de Waal. Er staan ook talloze eetbare planten in het gebied. We proeven van de distel, de smalle weegbree en we leren hoe je de brand uit de brandnetel haalt om hem te kunnen eten. Voor de vitamine C kun je beter brandnetel eten dan een sinaasappel, vertelt de gids.

Goed nieuws voor wie ook eens met een gids op stap zou willen gaan: in de toekomst zullen er geregeld excursies en workshops van ARK op het programma staan in dit gebied. Zie ook voor informatie over dit gebied https://www.ark.eu/de-kleine-willemswaard-tiel

Peter van der Lugt is hier op de Tielse ‘dwarszitter’ in gesprek met mevrouw Tine Spies. Op de achtergrond het nieuw ingerichte gebied.

De functie van de Kleine Willemspolder is nieuw en het is geen polder, maar een waard. Het publiek mocht daarom meedenken over een passende nieuwe naam. Stadswaard, Struinwaard, Fluviapolder of gewoon toch maar de naam Kleine Willemspolder houden? Niet alleen de naam, maar ook alle andere opmerkingen en suggesties over het gebied konden op het tafelkleed worden geschreven.