Femicide is vrouwenmoord. In de afgelopen drie jaar werden 32 Tilburgse vrouwen slachtoffer van (poging tot) moord. In de aanpak van huiselijk geweld van de gemeente missen wij één belangrijk onderdeel: focus op de dader.

Datum: 23-01-2024

Want welke hulp krijgen (potentiële) daders? En hoe kunnen we voorkomen dat het trauma binnen het gezin wordt voortgezet en het kind dus later óók dader wordt?Kinderen die opgroeien in een onveilig gezin, hebben meer kans om later dader te worden van huiselijk geweld. Ook kan het patroon zich herhalen doordat het kind als volwassene opnieuw slachtoffer wordt. Dat blijkt uit onderzoek dat gedaan werd door het Verwey-Jonker Instituut. Ze publiceren de resultaten in het rapport ‘Huiselijk geweld: een Complex en Hardnekkig Probleem’ (2023).

Cijfers kindermishandeling Tilburg

De gemeente hield onlangs een informatiebijeenkomst over de cijfers in Tilburg: jaarlijks worden bijna 3.000 meldingen gedaan van kindermishandeling. Dat zijn er gemiddeld 8 per dag, waarvan 5 door de politie. Je kunt dus stellen dat in elke schoolklas een kind zit wat mishandeld wordt.

Regio Hart Van Brabant heeft verschillende projecten lopen die kindermishandeling zouden moeten voorkomen en tegengaan. Bijvoorbeeld Handle With Care en een pilot tegen kindermishandeling bij het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis.

Cijfers huiselijk geweld: (ex-)partnergeweld en femicide

Andere vormen van intiem geweld zijn minder duidelijk in beeld. Wel weten we het volgende:

In 2022 waren er in regio Midden-Brabant* 4.087 meldingen van huiselijk geweld, waaronder 2.701 van de politie (dus inclusief kindermishandeling)

Hiervan ging het bij 1.539 gevallen om (ex-)partnergeweld

In 1.971 gevallen om kindermishandeling

In 170 gevallen om seksueel geweld

*Onder regio Midden-Brabant vallen Tilburg, Waalwijk, Dongen, Gilze en Rijen, Oisterwijk, Goirle, Loon op Zand, Hilvarenbeek en Heusden.

Foto door Kinga Howard via Unsplash

Hulpverlening aan gezinnen waarbinnen geweld plaatsvindt, is volgens de gemeente verbeterd. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat kinderen thuis kunnen blijven wonen. In 2024 is Regio Hart Van Brabant dan ook van plan om voor een gezinsgerichte aanpak te gaan.

ONS Tilburg is blij om dat te horen. Wel denken we dat er meer nodig is om huiselijk geweld, zeker op de lange termijn, tegen te gaan. Afgelopen zomer diende ONS Tilburg een motie in over de aanpak van femicide (moord op vrouwen), die unaniem werd aangenomen in de gemeenteraad. Eén van de punten die daarin stond, is dat de politie voorvallen beter in kaart moet brengen.

Het is dus goed dat er nu meer cijfers zijn. Wel missen we nog iets belangrijks: focus op de dader. Volgens ONS moeten we namelijk voorkomen dat alle verantwoordelijkheid bij slachtoffers van huiselijk geweld komt te liggen. Femicide komt niet uit het niets, maar ontstaat vaak binnen een bepaalde context wanneer geweld in een relatie steeds verder escaleert. Om dat te voorkomen, is het belangrijk dat we mannen leren hoe ze dit gedrag bij zichzelf herkennen en op tijd hulp zoeken. Lees ook dit interview met Veerle Slegers, directeur van Feniks Emancipatiecentrum in Tilburg.

De motie ‘Aanpak femicide’ is gebaseerd op het Aanpakplan Femicide, gemaakt door nabestaande Barbara Godwaldt, wiens zus vermoord werd door haar (ex-)partner. In dit interview licht ze het aanpakplan uitgebreid toe. Zo benadrukt zij hoe belangrijk het is dat de gemeente, hulpinstanties en politie zich beter inzetten. Uit de presentatie van Kwint wordt dan ook terecht benadrukt dat allerlei instanties moeten blijven samenwerken. Op die manier is goede hulp sneller ter plekke en werken we aan preventie.

Tekst: Elysa van der Ven