Ons kandidaat raadslid Ronald Vervoort (huisarts) reageert op het artikel geplaatst in het Algemeen Dagblad van 5 februari 2022.

Mooi onderzoek, maar dat effect wisten we al voor veel andere gezondheidszaken. Hier worden trouwens aardig wat kilometers gemaakt, met, zo te zien, een E-bike. Met een gewone fiets is 50-60 km ook voldoende en goedkoper. Nog goedkoper is iedere dag gewoon een half uurtje wandelen. Weer of geen weer, dus bij elkaar 3,5 uur per week.

Dit meer dan 10 jaar oude onderzoek liet forse reductie zien op; het ontwikkelen van hart- en vaatziekte, knie artrose, diabetes, heupfracturen, valneigingen, depressie, progressie dementie (met name Alzheimer), enz.

Meer bewegen had een aanzienlijk groter effect dan proberen af te vallen, stoppen met roken, minder drinken, enz. Maar mijn advies, toch maar proberen. Voeding is bij al deze onderzoeken niet echt meegenomen. Heeft zeker ook een effect, maar voor versterken van het immuunsysteem blijkt bewegen belangrijker.

Als huisarts zie ik een erg groot verschil in de mensen die het eigenlijk al doen en leuk vinden, omdat ze zich er veel lekkerder bij voelen, bij hen is 70 het nieuwe 50, maar ik zie ook ( niet alleen in Vlaardingen) groepen mensen waarbij 50 het nieuwe 70 is.

In de huisartsenpraktijk is het zinloos een betere leefstijl te adviseren, zonder coaching. Belangrijk is om (preventieve) leefstijl programma’s (zijn er al lang, maar niet hier in Vlaardingen) aan te bieden waar huisartsen naar kunnen verwijzen.

Eigenlijk moet dit onder de 1e-lijns zorg vallen (gratis) dus moet er nog wel met zorgverzekeraars worden gesproken. Zij hebben er ook baat bij als de zorg minder gaat kosten en hun leden veel gezonder zijn! Zover zijn we nog niet, maar onthoudt goed de herziening van het volgende gezegde: “Gemak dient de mens” is veranderd in: “gemak verziekt de mens”!

Pak eens niet de lift maar de trap, ga eens lopend naar de supermarkt en til zelf de boodschappen, breng de kinderen lopend of op de fiets naar school en niet met de auto. (jong beginnen is belangrijk).

Boodschap van het verhaal: De sociale wijkteams moeten een koppeling krijgen met een medisch interventieteam dat bestaat uit: arts, fysiotherapeut en psycholoog. Ronald Vervoort, huisarts, nr.6 op Lijst 7