In de afgelopen weken zijn we op pad gegaan samen met gemeenteraadsleden door de Vlaardingse wijken Holy en de Westwijk. Deze wijken en haar bewoners leer je het beste kennen en herkennen door een rondje te fietsen door deze wijken.

Na ontvangst in de Kerk van de Nazarener in de wijk Holy bezochten we een aantal locaties waar we werden verwelkomd door bewoners, vrijwilligers en buurtwerkers die enthousiast hun verhaal vertelden, maar ook hun zorgen en wensen.

Zo bezochten we de nieuwe Vogelwijk, mooie woningen die zijn gebouwd en nog worden gebouwd wat deze wijk ten goede komt, maar we bezochten ook de flat aan de Lepelaarsingel, waar er weer dingen te wensen over liet, veel onrust en problemen achter de voordeur. Een buurtbewoner sloot even aan bij ons en uitte zijn gevoelens over een aantal problemen, maar bij de vraag van de buurtwerkers om in gesprek te komen om te horen wat er speelt in zijn wijk, had hij geen behoefte, zei hij, want er wordt toch niets aan gedaan. Jammer.Een voorbeeld hoe lastig het is om in gesprek te komen. Wij als raad hebben echt nog veel te doen om het vertrouwen van de inwoners weer terug te winnen.

Daarna hebben wij een mooie aangelegde kindervallei speelplaats gezien waar de buurt veel activiteiten organiseert en daarmee veel aansluiting weet te vinden met de bewoners. Veel groen en speeltuig voor alle leeftijden.

Daarna richting de Hoofdstedenbuurt waar ook daar veel initiatieven worden genomen waar bewoners van de flats aan mee kunnen doen. In veel flats bevindt zich een koffieruimte waar men even zijn of haar verhaal of probleem kwijt kan.

We vervolgden onze fietstour naar de Stadsboerderij waar we een rondleiding kregen en over het wel en wee over deze voor kinderen bijzondere plek binnen Vlaardingen.

We bezochten de verloskamer, waar een zeug net was bevallen. De oohhh en aahhh van de vrouwelijke raadsleden waren duidelijk hoorbaar. Mannen dachten daar iets anders over.

Daarna afsluitend richting de Pax Christikerk waar we werden verrast door heerlijke hapjes die zelf waren gemaakt door de leden en werden aangeboden door de aanwezige dames en werd ons verteld over het Platform Verbinding Holy.

Het was een energieke kennismaking met de bewoners en de wijk Holy, een wijk die volop in beweging is met vernieuwing, maar ook de nodige problemen kent in niet direct zichtbare armoede, eenzaamheid en veiligheid. Dus nog veel te doen.

Aangekomen bij de zaal in de Marnix flat werden we ontvangen door een enthousiast team die zich inzet in de wijk Westwijk. Na de introductie mochten we aanschuiven voor een lopend buffet en die smaakte heerlijk.

Wederom gingen we deze tour doen per fiets waarbij we af en toe werden getrakteerd op een regenbui. We bezochten eerst de Heemtuin waar we werden ontvangen door een dame die zo mooi kon vertellen over de Heemtuin dat je haast een stoel wilde neerzetten om te genieten en te ontdekken van al dat moois. Heeft u de Heemtuin nog nooit bezocht? Ga gewoon eens kijken.

Naast de Heemtuin bevindt zich een kleine schapenweide, er werd volop gespeculeerd wie het schaap zou gaan scheren. Vele vingers gingen omhoog die het wel aandurfde. Maar bij aankomst van de raadsleden bij het verblijf hadden de schapen even een ander idee en vluchten uit hun verblijf zo ver mogelijk weg. Geef ze eens ongelijk.

Tijdens de uitleg over het hoe en waarom over deze schapenweide, waarbij wij getrakteerd werden op een regenbui, vluchten een aantal raadsleden onder het dak van het verblijf van de schapen.

Nu heet het coalitieakkoord Groei en bloei… maar omdat dit te bereiken komt daar ook een beetje water bij kijken toch?

Dus op een nat zadel zittend gingen we richting de Johannes Potstraat waar een lieve dame vertelde over haar project die werd ondersteund door Waterweg Wonen en Minters.

Deze dame bezorgt in haar complex ansichtkaarten met een lief en leed boodschap aan buren. Dit hopende om meer burencontact in de wijk. Goed persoonlijk initiatief en daar moet ze gewoon mee doorgaan. Een ketting begin altijd met 1 schakel.

Misschien een leuke opdracht voor de raadsleden

Ontwerp een ansichtkaart om meer bewoners te stimuleren om met elkaar in contact te komen. Wij weten nog wel bedrijven die met het drukken van deze kaarten willen bijdragen.

Na afscheid van deze lieve dame gingen we op weg naar het Programmabureau van de Westwijk. Daar werden wij ontvangen door het team onder leiding van de heer Karakus waar wij de uitleg kregen over dit project die men wil uitrollen in de Westwijk.

De Westwijk is een wijk met de nodige problemen achter en voor de voordeur. Uitgangspunt van het project is … we gaan helpen, begeleiden en stimuleren. We zijn benieuwd naar de resultaten, verzoek was dan ook de Raad op de hoogte te houden.

Afsluitend van deze tour naar wijkgebouw Telder waar we nog even over deze toer konden napraten. We zagen mooie leuke initiatieven, inspirerende projecten maar “conclusie” ook hier nog veel te doen!

Volgende Mysterie tour wordt de wijk Babberspolder / Ambacht