Deze drie W’s zijn actueel in de gemeente Voorst; er speelt veel op korte termijn. Maar beslissingen die we nu nemen, hebben gevolgen voor over 30 jaar, en dus moet je ook een idee hebben richting 2050. Voor het politieke werk is dat best lastig, want coalities wisselen en verkiezingen beïnvloeden stemmingen. En dat is maar goed ook want op die manier hebben inwoners vaker invloed dan ze zelf wel eens denken. Dat is in ieder geval mijn ervaring.

Warmte

In 2050 moet Voorst van het gas af zijn. Er ligt nu een warmtevisie op tafel en een plan hoe dit aangepakt zou kunnen worden. Spannend is dat aan het einde van het jaar (dat is het idee) de eerste buurten worden aangewezen die over acht jaar gasvrij moeten zijn.

Wind

Windenergie is een ruimtelijk probleem geworden dat volledig op het bordje van de gemeente ligt. Een reden om de politiek goed te volgen. De raad in Voorst gaat uiteindelijk over de wijziging van bestemmingsplannen. Die molens zijn zo groot dat ruimtelijke inpassing naar de mening van D66  heel moeilijk wordt. Er vallen steeds meer gebieden af. Dat komt onder andere omdat bescherming van Natura 2000-gebieden en landschappen serieus wordt genomen. Hier wint groen van wind.

Wonen

Onlangs is een D66-motie aangenomen met de opdracht om informatie over alternatieve woonvormen in Voorst beter vindbaar te maken, zoals microwonen en tiny houses. Er zijn in onze gemeente veel  goede ruime woningen, meestal geschikt voor gezinnen. Kleine goedkope woonruimte is bijna niet te vinden. Steeds zouden onderzoeken uitwijzen dat daar geen behoefte aan is. D66 Voorst denkt dat er juist wél behoefte aan is. . Mensen met een krappe beurs, starters in het arbeidsproces, alleenstaanden of mensen die bewust klein willen wonen,  willen  goedkoper onderdak kunnen vinden. Dit wil D66 Voorst écht anders aanpakken.

Paul Jonkman Raadslid D66 Voorst

The post Warmte, wind en wonen appeared first on D66 Voorst.