Vandaag (12 april) precies een maand geleden, vond de laatste gemeenteraadsvergadering in de gemeente Waterland plaats.
De doorbraak van het coronavirus bleek dusdanig groot te zijn dat een meerderheid van de fracties alle vergaderingen, in welke vorm dan ook, voor de maand maart niet door wilde laten gaan. Inmiddels blijkt dat ook voor een aangepaste vorm van (op afstand) vergaderen In de maand april geen meerderheid te vinden is. Halverwege deze maand zal er een experiment met een digitaal overleg plaatsvinden en pas op 7 mei is er weer sprake van een raadsvergadering.  
Dit betekent dat de gemeenteraad van Waterland zichzelf hiermee effectief twee maanden buitenspel heeft gezet. De lokale democratie staat daarmee op pauze. Het pleidooi in het Algemeen Dagblad van Gebke van Gaal en Jeroen Postma voor een sterke lokale democratie, juist in crisistijd, is mij uit het hart gegrepen. Als GroenLinks fractievoorzitter heb ik mij vanaf 15 maart (de dag van het aangescherpte besluit (scholen dicht)) consequent ingezet voor de (aangepaste) voortgang van de democratische processen in onze gemeente.
 
De vergadering waarin we de profielschets voor onze nieuwe burgemeester gingen vaststellen was de eerste en bij uitstek geschikte vergadering om aangepast door te laten gaan. De commissaris van de koning zou langskomen en in een korte vergadering zou de profielschets, die al helemaal voorbereid was, besproken en vastgesteld worden. Deze vergadering had zonder publiek en met 1 vertegenwoordiger per fractie aan tafel door kunnen gaan. Bij stemming zouden de andere raadsleden op gepaste afstand vanaf de publieke tribune hun stem kunnen uitbrengen. Ook was zo een vergadering nou juist een platform om onze burgers een hart onder de riem te steken in deze moeilijke tijd. Ook zouden de burgemeester en de commissaris van de koning een platform hebben gehad om uitleg te geven over de maatregelen die in Waterland en Noord-Holland werden genomen. Maar helaas, hier was geen meerderheid voor en direct werd ook de volgende vergadering in maart geschrapt.
 
Intussen nam ik op mijn werk de verantwoordelijkheid om zo snel als maar kon onderwijs op afstand en digitaal vergaderen mogelijk te maken voor 1600 leerlingen en 250 man personeel. Maandag 16 maart lag er een plan op tafel, dinsdag 17 maart startte de uitvoering en vanaf woensdag 18 maart waren we in staat om, in aangepaste vorm, onze verantwoordelijkheid te nemen en zo goed mogelijk onderwijs onder deze nieuwe omstandigheden plaats te laten vinden.
 
Begin april kwamen we als fractievoorzitters weer bij elkaar en inmiddels was er een meerderheid om dan toch, voorzichtig, digitaal van start te gaan. (Inmiddels werden bijeenkomsten met meer dan 3 personen ontraden) Maar dan wel pas in de maand mei. In april moest er eerst nog geoefend worden met een digitaal vooroverleg over het sociaal domein.
 
In de gehele regio Zaanstreek-Waterland worden er al vanaf half maart creatieve oplossingen gevonden om deels digitaal en deels aangepast fysiek te vergaderen. Het hele bedrijfsleven, de ambtelijke organisatie, het onderwijs, natuurlijk de zorg en in onze en in alle andere lagen van de overheid, eigenlijk overal, zorgde men dat ze door konden.
 
De drie belangrijkste functies van een gemeenteraad: de volksvertegenwoordigende, de controlerende en de kaderstellende, worden in die andere gemeenten juist wel als cruciale, vitale functies gezien. Juist in crisistijd. We zijn gekozen om er te staan als de nood aan de man is. We buigen ons hoofd en klappen onze handen blauw voor iedereen die nu zijn verantwoordelijkheid neemt en doorgaat. Ondertussen doen wij als gemeenteraad van Waterland helemaal niets. Alle bespreking en besluitvorming heeft hierdoor twee maanden vertraging opgelopen en daarmee laten we onze burgers in kou staan.
 
Ik ben blij dat we straks alsnog weer doorgaan, tot we samen zijn.
 
Vincent Koerse
Fractievoorzitter GroenLinks Waterland