GroenLinks Westerkwartier stelt een verbetering van het armoedebeleid van de gemeente voor. In het voorstel van GroenLinks wordt de situatie van gezinnen met kinderen en langdurig zieken verbeterd. Tegelijkertijd wordt de armoedeval bestreden.

GroenLinks-fractie voorzitter Klaas-Wybo van der Hoek: “GroenLinks vindt het belangrijk dat armoede beter bestreden wordt. En helemaal in deze coronacrisis is dat urgent. De verwachting is dat de coronacrisis veel meer mensen en huishoudens in de problemen brengt.”

 

Het college van burgemeester en wethouders hanteert nu een grens van 120 % van het bijstandsniveau. Het is bezig met onderzoek naar het verruimen van deze grens naar 130%.

Volgens “waar staat je gemeente” is in het Westerkwartier 3,4% van de totale huishoudens bijstandsgerechtigd tegenover 5,3% gemiddeld in Nederland. In totaal hebben ongeveer 1575 huishoudens in de gemeente Westerkwartier een inkomen binnen de armoedegrens.

 

GroenLinks woordvoerder Aartjan Feitsma heeft het plan ontwikkeld: “De Kinderombudsman adviseert een 140%-norm te hanteren bij het kindpakket.

Het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) adviseert gemeenten om een 150%-norm te hanteren, wanneer het gaat om huishoudens die te maken hebben met langdurige ziektekosten. Er zijn gemeenten die dit advies al in een of andere vorm hebben gevolgd, zoals de Drechtsteden-gemeenten en Den Haag.

Om de problemen mensen in armoede beter te helpen stelt GroenLinks voor bij kindgerelateerde voorzieningen een 140% norm te hanteren en bij inkomenstoeslagen voor huishoudens waarbij sprake is van langdurige ziekte een 150% norm te hanteren.

Wij willen die huishoudens ook ondersteunen in hun energiebesparing.”