Als enige fractie heeft CDA-Westvoorne gezien de vele voetangels en klemmen van meet af aan de grootst mogelijke vraagtekens geplaatst bij het ‘verdienmodel’ rond het project ‘snippergroen’.

Inmiddels is dit project zo goed als afgerond en kan de balans worden opgemaakt.

Wat blijkt: in plaats van de verwachte netto ‘opbrengst’ van 205.000 euro heeft het creëren van duidelijkheid in eigendomssituaties de gemeenschap minimaal 50.000 euro gekost!!                                                                                                                                                            Dit teleurstellende eindresultaat heeft de gemeente getracht te maskeren door opbrengsten van reguliere verkoop van openbaar groen in het financiële plaatje te verweven.

Er zou, om de verantwoordelijk wethouder Blok te citeren: ‘sprake zijn van een klein plusje van 85.000 euro’. Dit betreft dus het saldo na aftrek van baten en lasten van zowel de verkoop van openbaar groen als dat van het ‘snippergroen’! 

Aan de hand van de antwoorden op een 10-tal door CDA-Westvoorne gestelde vragen blijkt niet alleen dat de gerealiseerde opbrengst van het ‘snippergroen’ ruim 60.000 euro minder heeft opgeleverd dan waar rekening mee was gehouden, maar ook dat er veel meer kosten zijn gemaakt dan het begrote bedrag van 175.000 euro.           

Alleen al met niet voorziene extra kosten voor juridische advisering was een bedrag van meer dan 20.000 euro gemoeid. Over de extra kosten van ambtelijke ondersteuning rond dit project laat het college in haar beantwoording zich niet uit.      

                                                                                                                                                           In overeenstemming met de gemeentelijkje bedrijfsvoering worden er geen uren meer specifiekgeregistreerd.

De eerlijkheid gebiedt op te merken dat een naderhand genomen politiek besluit om in plaats van kosten koper de verkoopprijs te wijzigen in vrij op naam ook 40.000 euro heeft gekost.     

Het hiermee gecorrigeerde ‘eindresultaat’ zou dan uitkomen op een nadelig saldo van 10.000 euro in plaats van de verwachte netto ‘opbrengst’ van 205.000 euro.       

Om over de immateriële schade die de gemeente met deze exercitie bij de singelbewoners in Rockanje heeft veroorzaakt, maar te zwijgen.        

Ebco Vriend                                                                                                                                         Rockanje 29 november 2017.