In de raadsvergadering van 19 december 2019 heeft Paul Puntman namens GroenLinks gesteld dat de gemeente de vuurwerkoverlast bij de jaarwisseling eind 2020 steviger moet aanpakken. Over de manier waarop, bijv. vuurwerkvrije zones, moet de gemeente in gesprek gaan met wijkbewoners.

Maar de rumoerig verlopen jaarwisseling (vooral elders in het land) heeft de ontwikkelingen versneld. GroenLinks heeft landelijk het initiatief genomen voor een verbod op vuurwerk, de politieke steun daarvoor groeit en ook de regering buigt zich erover. De Christen Unie bepleit een uitzondering op zo'n algeheel verbod voor nog op te richten 'vuurwerkclubs'. Die variant lijkt ons voor Winterswijk ook wenselijk. Het biedt ruimte voor behoud van de traditie voor de goedwillende vuurwerkliefhebbers. Ten slotte kennen we hier in de Achterhoek ook al de carbidclubs. Lees hier verder het betoog van Paul Puntman.

 

Toen ik jong was zat ik bij de welpen en de verkenners. Daar leerden we verantwoord vuurtje stoken: met twee lucifers het bos in, droge takken zoeken en de velletjes van de berk, een piramide bouwen en aansteken. Dat ging altijd goed, ook later in de bergen op 2000 meter tegen de boomgrens. Dan kookten we in alle eenzaamheid ons potje, haalden een fles wijn uit de rugzak en genoten. Mijn kinderen kunnen dat nu ook. Die romantiek is vergelijkbaar met het afsteken van mooi vuurwerk, dat is gezellig en spectaculair. 

Echter, de tijden veranderen. We moeten ons nu eerst maar eens richten op dat gezellige.

Vandaag de dag moeten we kritisch omgaan met onze landbouw, willen we onze huizen isoleren, zo min mogelijk broeikasgassen uitstoten en compenseren wat onomstotelijk nodig is. We kunnen niet meer zomaar vuurtje stoken, ook niet in de open haard, we krijgen van de rest van het land steeds meer commentaar op ons paasvuur, Scheveningse paletstapels en ook vuurwerk lopen uit de hand. Die lolletjes noemen we traditie, maar dat is korte termijn geheugen. We hebben het tot een verdienmodel laten worden van enkele handelaren, een Chinese industrie en een illegaal circuit. En dat om in één nacht een gigantische vervuiling van licht, geluid en lucht te veroorzaken; vooral fijnstof, zware metalen, CO2 en zwavel.

Hier in de gemeenteraad zijn we het er wel over eens dat deze waanzin niet vol te houden is, maar we weten niet hoe we deze inzichten moeten overbrengen. De angst voor tegenwind en framing op social media zorgt ervoor dat we maar niets doen, uitstellen en afwachten. Maar dat is niet waar we deze coalitie voor zijn begonnen. Apeldoorn heeft al besloten: vanaf volgend jaar vuurwerkvrij.

Wat mij betreft kan dat hier ook. Maar als wij het college nu eens de tijd gunnen om voor de volgende jaarwisseling in overleg met de wijkbewoners vuurwerkvrije zones in te stellen en zelf een vuurwerkblij evenement te organiseren? Als we een leuk feestje op de markt of op de Scholtenbrug organiseren, waar we de gezelligheid terugbrengen, kan heel Winterswijk elkaar daar het beste wensen.