In de raadsvergadering van dinsdag 17 september is onze motie ‘Als we verder de trap af moeten, komen we onder water’ aangenomen. Hierin leveren we kritiek op het ‘trap op, trap af’ principe en vragen we het Rijk om deze regeling aan te passen. 

Het 'trap op, trap af' principe houdt in dat het Gemeentefonds meegroeit of meekrimpt met de uitgaven van het Rijk. Dit systeem is opgezet in tijden van crisis, maar als je de huidige staat van de Haagse financiën bekijkt, kan het nu worden aangepast. De uitkering uit het Gemeentefonds vormt namelijk de grootste inkomstenbron voor onze gemeente. Voor het budget zijn de gemeentes dus afhankelijk van Den Haag. Dit bedrag kan elk jaar echter flink schommelen. Het is lastig om dan een sluitende begroting te maken.

De uitdagingen van deze tijd vragen om financiële middelen. Denk hierbij aan de energietransitie of toelopende tekorten in de jeugdzorg. Onzekerheid en een teruglopend budget kunnen we dan niet gebruiken. Daarom vragen we in onze motie het Rijk om deze regeling aan te passen.

Lees de hele motie hieronder:

 

 

 

 

 

 

MOTIE ‘Als we verder de trap af moeten, komen we onder water'

De gemeenteraad van de gemeente Wormerland in vergadering bijeen op 17 september 2019:

Constaterende dat: - Het gemeentefonds groeit of krimpt mee met de uitgaven van het Rijk, het zg. trap-op-trap-af mechanisme - De rijksuitgaven fors achter blijven bij de prognoses en derhalve de omvang van het gemeentefonds, het accres, naar beneden is bijgesteld (zoals blijkt uit de meicirculaire 2019 en de VNG circulaire 15-7-2019) t.g.v. navolgende 3 oorzaken. - Ten eerste de forse onderbesteding bij het Rijk  in 2018, met als gevolg een verlaging van de algemene uitkering 2019 met 148 miljoen. - Daarnaast een verlaging van de loon- en prijsramingen, met als gevolg een flinke bijstelling van de loon- en prijsontwikkeling en t.g.v. de koppeling van de rijksbegroting aan het CPB minder rijksuitgaven, hetgeen leidt tot een lager accres voor de jaren 2019 en verder. - Daarbij gevoegd een lagere eindafrekening 2018 van het BTW compensatiefonds, die heeft geleid tot een terugvordering over 2019 van het gemeentefonds met een bedrag van 67 miljoen. - Door de schommelingen van het gemeentefonds voor gemeenten een sluitende begroting lastig is te maken. - De Tweede Kamer in juni 2019 een motie heeft aangenomen met verzoek aan de regering om samen met de gemeenten een onderzoek te laten uitvoeren naar hoe de negatieve financiële gevolgen het trap-op-trap-af systeem zo veel mogelijk kunnen worden voorkomen.

 

Overwegende dat: - Gemeente Wormerland conform art. 203 Gemeentewet een -meerjarig- structureel en reëel begrotingsevenwicht behoort te hebben, hetgeen door de Provincie wordt gecontroleerd. - De gemeente Wormerland te maken heeft met een fors tekort op het budget Jeugdhulp. - De gemeente voorts voor grote maatschappelijke opgaven staat uit hoofde van de klimaatwet. - Ook de invoering van het abonnementstarief WMO voor  maatwerkvoorzieningen en algemene voorzieningen, een groot beslag zal eggen op de financiële middelen. - Gemeenten meer opgaven krijgen in een veranderende samenleving met o.m. de invoering van nieuwe wetten zoals de omgevingswet, daarvoor meer kosten moeten worden gemaakt en daarvoor minder geld ontvangen dan in 2018 afgesproken. - De door de rijksoverheid uit te keren extra middelen jeugd onvoldoende zullen zijn en slechts tijdelijk verlichting bieden. - Het van belang is dat het Rijk meer aandacht heeft voor de noodzaak tot structurele oplossingen, zodat gemeenten financiën kunnen sturen naar een structureel en verantwoord evenwicht.

 

Vraagt het Rijk: a) De bijdrage aan het gemeentefonds weer in overeenstemming te brengen met de verwachting en afspraken van begin 2018 en met de maatschappelijke opgaven waarvoor gemeenten staan; b) Het trap-op-trap-af systeem zodanig aan te passen dar er minder grote en minder frequente schommelingen zijn in de Algemene Uitkering via het Gemeentefonds.

 

Draagt de griffie op: a) Een afschrift van deze motie te versturen aan de Minister van Binnenlandse Zaken, aan alle fracties van de Tweede Kamer van de Staten Generaal en aan de VNG; b) Deze motie te delen met alle gemeenteraden in Nederland, met de vraag om een gelijkluidend verzoek naar het Rijk te Sturen en daarmee een sterk signaal af te geven vanuit de gemeenteraden in Nederland.

En gaat over tot de orde van de dag.