Afgelopen week is in de Raadscommissie over het ambtsgebed gedebatteerd . Om u een volledige weergave te geven van de mening van de VVD kunt u hier de eerste termijn van de VVD in de Raadscommissie van Woudenberg lezen.

https://woudenberg.vvd.nl/nieuws/35863/vvd-ambtsgebed

Een oud-burgemeester van Rhenen liet ooit de tekst optekenen in twee kleine glas in loodramen in de kerk van Rhenen: "Laat de kerk nooit de eerbied voor de overheid verliezen, en laat de overheid nooit de raad van de kerk in de wind slaan".

De kerk heeft in onze beleving binnen Woudenberg eerbied gehad voor de overheid en zijn taken. Historisch zoals enkele inwoners dit benoemen, en dit staat ook mede aan de basis van deze prachtige gemeente. Laat de overheid nooit de raad van de kerken in de wind slaan. Deze gemeente kenmerkt zich in een overheid die luistert naar de kerken. 

 

Maar de Gemeente Woudenberg is ook veranderd; en waar we van oudsher konden spreken over een overwegend christelijke gemeente is onze gemeente steeds meer een afspiegeling van de Nederlandse bevolking geworden. Een afspiegeling die ruimte en respect geeft aan iedereen, een inclusieve samenleving. Die geen voorkeur uitspreekt voor geloofsovertuiging, kleur, ras of geslacht. 

 

Een gemeente en dus ook een gemeenteraad dient te verbinden, het verbinden van al deze kenmerken die ons maken tot de gemeente die wij zijn.

Het is in onze beleving dan ook eerlijk naar de Woudenbergse samenleving toe dat iedereen zich gehoord en vertegenwoordigd voelt bij aanvang van een raadsvergadering. Het uitspreken van het ambtsgebed sluit mensen met een andere of zonder geloofsovertuiging uit.

 

Daarbij heeft het liberalisme als uitgangspunt zo veel mogelijk vrijheid van het individu na te streven, zolang het de vrijheid van anderen niet beperkt. Liberalen streven naar een samenleving waarin burgers grote vrijheden genieten, zoals de burgerrechten die het individu beschermen en de macht van de staat en de kerk beperken. Een scheiding van kerk en staat (onder andere als voorwaarde voor godsdienstige tolerantie), is een van de fundamenten. 

 

Dus, de keuze ligt nu voor aan de raad om te bepalen of wij staan voor een inclusieve samenleving of dat wij maar 1 kant van het spectrum belichten. De VVD is vanuit het liberalisme voorstander van volledige inclusiviteit, en maximale vrijheid aan het individu. Het ambtsgebed dat groepen uitsluit hoort daar niet meer bij.