Omdat er geruchten de ronde doen dat het restaurant van het E&E zou sluiten zocht Lodewijk Bergsma (fractie PvdA) contact met de regiomanager van Quarijn, de heer Michiel Moes. Hij vertelde het volgende:

“Het restaurant gaat niet sluiten, blijft op dezelfde manier open, maar “achter de schermen” verandert er wel iets: de maaltijdbereiding die deels in de keuken van het E&E plaats vond, wordt afgestoten. De maaltijden worden dus op een andere, centrale locatie gemaakt/voorbereid. In totaal levert dit een besparing op van €600.000. Binnen Quarijn is afgesproken dat deze €600.000 in de directe zorg gestoken wordt en niet “verdwijnt” in management en bureaucratie. Uiteindelijk heeft de cliëntenraad een zware adviserende stem over hoe en waar dit geld besteed gaat worden. Eind maart wordt dit -nu nog voorgenomen- besluit definitief.”

Michiel benadrukt dat er dus voor de bewoners niets verandert. Ook nu werden al veel ingrediënten voor de maaltijden centraal ingekocht/gemaakt. Hij geeft ook aan dat voor Quarijn de hele sociale kant van het restaurant erg belangrijk is: “met elkaar in gesprek gaan, elkaar ontmoeten is een belangrijk element in de zorg. Het sluiten van het restaurant is dus daarom helemaal niet aan de orde”, herhaalt hij.

Het betekent wel dat de mensen in de keuken of een andere plek krijgen of ontslagen worden en dat betekent voor de betrokkenen onrust en onzekerheid. Een aantal personeelsleden zullen binnen Quarijn weer werk vinden. En, gezien de landelijke grote tekorten bij restaurants voor het verkrijgen van (keuken)-personeel, is er goede hoop dat de anderen elders aan de slag kunnen.

 

Lodewijk Bergsma

Het bericht Sluiting van het restaurant in het Ewoud en Elisabeth-gasthuis niet aan de orde. verscheen eerst op Wijk bij Duurstede | Cothen | Langbroek.