De coronacrisis heeft er bij veel jongeren hard ingehakt, ook in Den Haag. Geen fysiek onderwijs, hele dagen thuisblijven in kleine studentenkamertjes en weinig tot geen sociale contacten hebben voor flinke problemen gezorgd. “Jongeren hebben veel offers gegeven, maar er is te weinig met jongeren gesproken”, zeggen raadsleden Marije Mostert en Fonda Sahla. Samen met andere raadsleden gingen ze in gesprek met Haagse jongeren en schreven ze een actieplan. “Niet alleen over jongeren, maar met jongeren”.

Van teleurstelling naar teleurstelling “Ze zeggen dat het studentenleven de leukste periode is van je leven. Na de uitbraak van het coronavirus was dat echt niet meer zo”, vertelde de 26-jarige student Yosra aan de D66 raadsleden. Hadiatou Barry, ook een Haagse student, had vergelijkbare problemen. “Door corona daalden mijn cijfers en verslechterde mijn gezondheid. Ik had amper een sociaal leven”. Raadslid Fonda Sahla: “Bijna alle jongeren die ik sprak vertelden mij dezelfde dingen. Toen wisten we dat we samen met de jongeren aan de slag moesten”.

Haags Jongeren OMT Hoewel jongeren relatief minder gevaar liepen voor het virus zelf, werden ze bovengemiddeld hard geraakt door de maatregelen om dat virus in te dammen. 3 op de 4 jongeren had mentale klachten, tegen iets minder dan de helft van de ouderen. “Jongeren zijn zwaar getroffen, maar werden ook vaak vergeten omdat ze geen risicogroep waren”, zegt Mostert. Sahla valt haar bij “maar we moeten jongeren niet een tweede keer vergeten”. Daarom willen de raadsleden dat Haagse jongeren zelf actief kunnen meepraten en meedenken over hoe de ontstane problemen onder jongeren nu en in de toekomst het beste kunnen worden opgelost. “Een soort Haags jongeren OMT”, vat Mostert samen.

Mentale en fysieke gezondheid centraal Ook moet er meer aandacht komen om de psychische problemen die zijn ontstaan aan te pakken. Sahla: “we moeten psychische klachten bijvoorbeeld sneller en beter bespreekbaar maken op scholen en we moeten jongeren ook de middelen geven om elkaar bij te staan. Zo kan je voorkomen dat lichte klachten uit de hand lopen”. Sport is daar een belangrijk onderdeel van. “Sporten is niet alleen voor de fysieke gezondheid belangrijk, maar heeft ook invloed op de mentale gezondheid” vertelde Joren Noorlander (27) aan de fractie.

Serieuze offers gebracht “De coronamaatregelen waren hard nodig en jongeren hebben hele serieuze offers gebracht om ouderen te beschermen. Nu is het tijd om iets terug te doen”, aldus Mostert. Sahla, Mostert en enkele jongeren overhandigen het actieplan donderdag aan wethouder Kavita Parbhudayal. Yasmien Muradin, een student die ook met de raadsleden sprak: “Ik hoop dat de rest van het land kan erkennen wat voor enorme opoffering jongeren hebben geleverd”

Het volledige plan is hier terug te lezen.

The post D66 en Haagse jongeren komen met plan om jongeren uit coronacrisis te helpen appeared first on D66 Den Haag.