Eindelijk eens een blog na een gemeenteraad die ik uitgerust en redelijk uitgeslapen kan typen, want we waren vroeg klaar. Niet dat er nu weinig speelde deze week. Je leest het in mijn wekelijkse blog!

Van gelukkige leraren, leer je de mooiste dingen

Onze leraren verdienen alle lof en waardering! Daarom was het ook geweldig om te zien dat over het hele land leraren hun belangrijke werk een dagje onderbraken om te staken en voor zichzelf op te komen. En dat betekent geen incidenteel doekje voor het bloeden, maar structurele investeringen in het onderwijs: minder werkdruk, meer ondersteuning en ook simpelweg een hoger salaris. Hoogtijd dat de regering actie onderneemt, dat verdienen deze helden uit het onderwijs.

En ook Den Haag stond deze week in het teken van de onderwijsstakingen en daarom ging Mikal dinsdag al langs bij de basisschool Waalse Louise de Coligny in Mariahoeve om de toppers daar te verrassen met een lekkere taart en hen een hart de onder de riem te steken. En woensdag ging ze uiteraard langs bij de manifestatie op het Lange Voorhout om haar steun te betuigen.

https://denhaag.pvda.nl/nieuws/martijn-blogt-de-week-van-de-onderwijsstaking/ https://denhaag.pvda.nl/nieuws/martijn-blogt-de-week-van-de-onderwijsstaking/

Ahmed Marcouch over veiligheid en inclusiviteit

Veiligheid, inclusiviteit en diversiteit binnen de politie: ontzettend belangrijke onderwerpen in Den Haag, en ook heel actueel. Afgelopen maandag was Ahmed Marcouch te gast bij onze Algemene Ledenvergadering om te vertellen over zijn eigen ervaringen uit de praktijk bij de politie in Amsterdam-Oost en over hoe we de misstanden bij de politie zouden kunnen tegengaan. Een ontzettend interessante en inspirerende bijeenkomst, met goede lessen voor ons in Den Haag!

https://denhaag.pvda.nl/nieuws/martijn-blogt-de-week-van-de-onderwijsstaking/

Equal Pay Day: tijd om de kloof te dichten!

Voor iedere euro die mannen in Nederland verdienen, krijgen vrouwen gemiddeld vijftien cent minder. Door deze loonkloof werken vrouwen in feite vanaf nu tot het eind van het jaar voor eigenlijk niets. Daarom was het gister Equal Pay Day, want deze loonkloof moet zo snel mogelijk worden gedicht. Janneke haalde een iconische afbeelding van stal om een statement te maken.

https://denhaag.pvda.nl/nieuws/martijn-blogt-de-week-van-de-onderwijsstaking/

Een korte gemeenteraad, met ‘goed OV’ als hoofdgerecht

Na die ontzettende lange marathonraden van de vorige maand is het wel eens verfrissend: een relatief korte gemeenteraad. Sterker nog: we waren om acht uur klaar! Het is lang geleden dat ik op een raadsavond zo vroeg naar huis kon. Was ik ook wel aan toe na zulke drukke weken. Maar ondanks de korte duur, stonden er wel belangrijke punten op de agenda, zoals de rotonde bij de Duinstraat en de Scheveningseweg en de Schaalsprong OV. Over dat laatste lees je verderop in de blog meer!

Huurexcessen in Spoorwijk

Vorige week in het Laakkwartier: huren bij opbod, 1.600 euro minimaal voor een appartement. Deze week werd Spoorwijk getroffen door absurde huurprijzen als gevolg van de wooncrisis. We ontdekten op Funda een woning van 106 vierkante meter in Spoorwijk. Kosten? 2.500 euro per maand. Van God los, maar opnieuw een bewijs voor hoe belangrijk de strijd is tegen dit soort excessen en voor meer betaalbare woningen in Den Haag.

Vervoersarmoede in Den Haag

In een half uur ben je in Rotterdam, of op Schiphol. Een half uur, kost het ook om in Bouwlust te komen vanaf Den Haag Centraal. Ik zei het al: een korte raad, maar wel met een belangrijk onderwerp: de betaalbaarheid van het OV in Den Haag. Er zijn mooie plannen gepresenteerd over de toekomst van ons openbaar vervoer, maar vervoersarmoede blijft een groot probleem. Want ook als je het niet zo breed hebt, moet je gebruik kunnen maken van het OV. Iedereen moet zeker zijn van goed en toegankelijk openbaar vervoer, ook als je niet zoveel te besteden hebt. Daar maakte Janneke zich hard voor. 

Sinterklaas is alweer bijna in het land

Ik heb er afgelopen weken al veelvuldig over geschreven, maar nu is het ook bijna zover: Sinterklaas is in aantocht! Maar de discussie over de kleur van zijn pieten wordt nog hevig gevoerd. Tijdens de vorige gemeenteraad werd een motie aangenomen waardoor we definitief afscheid gaan nemen van de racistische kenmerken. Den Haag FM sprak deze week met Mikal erover en maakte een videoreportage over onder andere haar motie. Bekijk ‘m hier!

Alvast een heerlijk weekend gewenst!

Met rode groet,

Martijn

Het bericht Martijn Blogt: De week van de onderwijsstaking verscheen eerst op PvdA Den Haag.