Het is inmiddels ruim een maand geleden dat de coalitie haar meerderheid kwijtraakte en de gemeenteraad Arie Slob heeft aangesteld als verkenner. Tijdens een eerste gesprek met de verkenner op 8 juli is de Haagse SP-fractie helder geweest over de twee meest logische opties voor een nieuwe meerderheidscoalitie.

Wat de SP betreft zijn dit de variant waarbij Hart voor Den Haag ‘aanschuift’ bij de zittende coalitiepartijen en de variant waarbij de grootste drie partijen (Hart voor Den Haag, D66 en VVD) samen een coalitie vormen. Inmiddels is duidelijk geworden dat beide varianten in ieder geval voor nu onwerkbaar zijn. Het is treurig voor de stad dat persoonlijke verhoudingen en vertrouwenskwesties de spoedige vorming van een meerderheidscoalitie in de weg staan.

De strafzaak tegen Richard de Mos en Rachid Guernaoui heeft een bepalende rol gespeeld in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 en de onderhandelingen die hierop volgden. Sinds de volledige vrijspraak van De Mos en Guernaoui heeft de SP coalitiepartijen meermaals op het hart gedrukt om het gesprek met Hart voor Den Haag aan te gaan over de gevolgen van deze uitspraak voor de samenwerking in de raad en de samenstelling van het college. De verschillende opvattingen van coalitiepartijen hierover hebben geleid tot een coalitiebreuk.

Waarom wij wel het gesprek aangaan

Inmiddels is duidelijk geworden dat de verkenner oriënterende gesprekken wil voeren over een mogelijke coalitie met Hart voor Den Haag, VVD, Partij voor de Dieren, DENK, SP en ChristenUnie-SGP. Vanuit ideologisch oogpunt is dit een erg onlogische coalitie voor de SP. Zo zijn er zeker grote inhoudelijke verschillen met de VVD en Hart voor Den Haag. Daarnaast ligt het niet voor de hand om als fractie met 1 zetel in de gemeenteraad bestuursverantwoordelijkheid te nemen. In het licht van onze eerdere inbreng in de debatten over de gevolgen van de vrijspraak zou het echter hypocriet zijn om oriënterende gesprekken uit de weg te gaan. De SP heeft altijd benadrukt dat partijen in deze buitengewoon ingewikkelde situatie op zijn minst bereid moeten zijn inhoudelijke verschillen en overeenkomsten tastbaar te maken in een gesprek.

Gesprekken bieden geen garantie

Het voeren van oriënterende gesprekken is echter geen garantie op een coalitieakkoord. Wat de SP betreft is het belangrijk om in deze gesprekken snel alle hete hangijzers op tafel te leggen: denk aan de noodzaak van rechtvaardige financiële keuzes, kwesties waarover de onderlinge meningen zeer uiteenlopen (denk aan migratie en de opvang van vluchtelingen) en de mogelijke invloed van het hoger beroep van het OM tegen De Mos en Guernaoui op de stabiliteit van het college. Deelname aan een coalitie is voor de SP alleen een optie als we hiermee een grote stap kunnen zetten in het dichterbij brengen van onze idealen. Denk aan het verkleinen van de tweedeling in onze stad en het vergroten van de zeggenschap van onze bewoners. Als coalitiedeelname hier niet aan bijdraagt, dan blijft de SP vanzelfsprekend liever vanuit de oppositie strijden voor haar idealen.

Tot slot vindt de SP het belangrijk dat de gesprekken over deze variant snel worden afgerond als blijkt dat de partijen niet nader tot elkaar kunnen komen. Het is niet onze intentie om kostbare tijd te verspillen: daarvoor zijn de problemen in onze stad te groot. De stad verdient snel een stabiel meerderheidscollege dat van aanpakken weet.

Lees hier het verslag van verkenner Slob en de gespreksverslagen van de fracties