Telegraaf, woensdag 25 september 2019

door Germa Graveland

Bij veel restaurants, kroegen en cafeetjes in de Haagse binnenstad is het tegenwoordig niet meer mogelijk om in het Nederlands een biertje te bestellen. Engelssprekende Europeanen nemen de anders niet in te vullen lege werkplekken in.

„Ik vind het irritant en niet gastvrij, al wil ik wel gelijk duidelijk hebben dat dit niet de schuld van de ondernemers is”, stelt VVD-raadslid Judith Oudshoorn-Van Ginderen meteen. „Dit is uit pure noodzaak geboren. Ze konden niet anders, want zonder personeel geen klanten.”

Noodgedwongen Al enige tijd merkt ze dat het bestellen van een drankje of een maaltijd noodgedwongen in het Engels moet, omdat het bedienend personeel bestaat uit seizoenswerkers en buitenlandse studenten. „Een biertje is misschien niet zo’n probleem, maar leg maar eens uit – zoals iemand met wie ik laatst uit eten ging – dat je een glutenallergie hebt en lang niet alles kunt eten. Dan ben je in je eigen stad een gast.”

Oudshoorn-Van Ginderen vindt het buitenlandse personeel vooral storend omdat er nog 26.000 Hagenaars met bijstandsuitkering langs de zijlijn staan, terwijl juist vanuit het college veel wordt geïnvesteerd in de binnenstad. „We willen dat het toerisme groeit om werkgelegenheid te creëren, juist voor mensen zonder startkwalificatie. Hoe kan het dan dat je voornamelijk geholpen wordt door Engelssprekende Europeanen?”

Uit gesprekken merkte ze dat ondernemers zelf hier ook niet blij mee zijn. „Bloeiende horeca is afhankelijk van personeel. Voor ondernemers is het vinden van medewerkers nu heel lastig, tot zelfs in de mate dat ze hun keuken eerder dichtgooien of hun zaak eerder sluiten. Noodgedwongen halen ze personeel elders uit Europa.” Dat heeft ook voor de uitbater consequenties. „Het kan klandizie kosten als je alleen in het Engels te woord gestaan wordt. Een grote groep vindt dat toch lastig.”

Daarom zal de VVD’er vandaag in de raadscommissie bij de bespreking van de Binnenstadsmonitor voorstellen een Werkakkoord Binnenstad af te sluiten. „Met alle investeringen in de toerismebranche vragen we als VVD wederkerigheid: een werkakkoord met de binnenstad om ook de werkloze Hagenaars mee te laten liften met de investeringen. Vanuit het college en het Werkgeversservicepunt zijn er allerlei mogelijkheden om de ondernemer te ondersteunen in het aannemen van deze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”