Algemeen Dagblad, 21 mei 2019

door Ingrid de Groot

Glazenwassers worden sinds kort weggestuurd als ze zonder vergunning met een hoogwerker aan het werk zijn. Ondernemer Rob Molenkamp van een van de grootste ramenlapbedrijven baalt ervan. ,,We zijn een melkkoe.” De VVD stelt het aan de kaak in de gemeenteraad.

,,Dit is Nederland op zijn smalst”, zo kwalificeert Molenkamp de nieuwe regeltjes van de gemeente Den Haag. Sinds enige tijd moeten glazenwassers opeens voor alle werkzaamheden met een hoogwerker waarbij zij het verkeer mogelijk hinderen steeds opnieuw een vergunning aanvragen van 54 euro. Voorheen was er een ontheffing nodig bij de politie, en die was gratis. ,,De gemeente heeft de taak overgenomen en vult haar zakken”, is de kritiek van Molenkamp.

Molenkamp brengt de extra kosten in rekening bij VvE’s (Verenigingen van Eigenaren) en andere klanten. En die reageren knap geïrriteerd. ,,Wij moeten deze extra kosten aan de klant doorberekenen. Die vindt dat niet leuk. Duizenden klanten, grote en kleine, hebben te maken met deze poespas.”

De gemeente erkent dat de vergunning verplicht is. Die is nodig, omdat een deel van de openbare weg wordt ingenomen door de hoogwerker. Verder kon de gemeente gisteren niet inhoudelijk reageren.

Raadslid Judith Oudshoorn (VVD) is verbaasd over de kosten voor ramenlappers. ,,Dit kan efficiënter en wat krijg je voor die 54 euro terug?” Oudshoorn pleit voor een jaarvergunning, geldig in heel de stad.

Molenkamp, die met zijn team van glazenwassers vele duizenden ruiten lapt in de stad en ook de ramen van de Tweede Kamer onder zijn hoede heeft, noemt de nieuwe regels ‘schimmig’.

Al ettelijke keren trok hij aan de bel bij de gemeente. ,,Er moet meer duidelijkheid komen. Wáar heb je precies een vergunning nodig?”

Herhaaldelijk werden zijn mannen al weggestuurd door handhavers die de vergunning eisten. ,,Staat er opeens een ‘burgerwacht’ met zijn brommertje achter je. En die zegt: ‘Wegwezen’.”

Op de Waldeck Pyrmontkade bijvoorbeeld, was het begin mei de politie die Molenkamp sommeerde zijn werk stil te leggen. ,,Met de mededeling dat we vanaf heden niet meer mogen wassen zonder dat papiertje.”

Glazenwasser Said Krens die een eenmansbedrijf heeft, werkt met enige regelmaat met een hoogwerker in de stad. Maar een vergunning kocht hij nog niet. Hij is er niet van op de hoogte. Van de kosten, 54 euro, schrikt hij: ,,Dat is voor de klant heel veel geld.”