Telegraaf, 8 augustus 2019

door Germa Graveland

Haagse makelaars blijken lesbische of homostellen regelmatig te adviseren een bepaalde buurt links te laten liggen omdat daar bijvoorbeeld niet zonder negatieve reacties hand in hand gelopen kan worden. De VVD is geschrokken en vraagt om een wijkgerichte lhbti-aanpak, waarbij gebruik wordt gemaakt van de kennis van de makelaars.

Voor VVD-raadslid Judith Oudshoorn-van Ginderen was het gesprek met een lesbische kennis de reden om het probleem aan te kaarten. „De makelaar had geadviseerd om niet in een bepaalde buurt te gaan wonen en ze is inderdaad elders gaan kijken. Het advies verbaasde me, maar toen ik wat ging rondvragen bij makelaars beaamden ze dat allemaal.”

Zo ook Peter van Straaten van de Haagse aankoopmakelaar. „Het is de dagelijkse realiteit. Natuurlijk wil je dat iedereen overal kan wonen, maar zo werkt het gewoon niet.” Hij benadrukt dat het niets met racisme te maken heeft. „Laten we uit de bubbel komen en erkennen dat door geloof, cultuur of overtuiging sommige mensen minder geaccepteerd worden. Ik zal als aankoopmakelaar een homostel het hele plaatje willen laten zien en doe dat ook bij joden of gesluierde moslima’s. Voor hen geldt net zo goed dat zij in sommige wijken tegen problemen kunnen aanlopen.”

Van Straaten stelt dat hij er niet is om de problemen in de samenleving op te lossen. „Mijn taak is mijn klanten van het beste advies te voorzien. Ik wil het niet op mijn geweten hebben dat mensen een huis kopen en er pas later achter komen hoe het daar werkelijk zit.”

Door zijn uitleg ging Oudshoorn-van Ginderen verder denken. „We hebben onze mond vol van integraal en wijkgericht werken, maar er is geen wijkgerichte aanpak als het gaat om de acceptatie en veiligheid van lhbti. Een poster met zoenende mensen is minder relevant in het Statenkwartier dan in Laak. We moeten het lef hebben het probleem per wijk aan te pakken, in plaats van stadsbrede acties, hoe sympathiek ook.” Ze denkt dat het waardevol is om makelaars bij dit proces te betrekken. „De gemeente werkt met heel veel partners in wijken, zoals welzijnswerkers. Maar private partijen laten we links liggen. Terwijl juist een makelaar kennis heeft én met een andere bril kijkt.” Ze denkt bijvoorbeeld aan enquêtes om alle relevante kennis bij makelaars ’op te halen’. „Laten we daar beginnen. Er zijn vast meer partijen met nuttige informatie, maar wonen heeft met de basis van het leven te maken.”