In Aadorp (gemeente Almelo) zijn er plannen voor een nieuwe stal voor maar liefst 19.000 varkens. Een megaproject dat leidt tot megadierenleed en megavervuiling.

Is de komst van een megastal voor varkens aan de Schout Doddestraat bij Aadorp in verband met de toenemende stalbranden nog steeds wenselijk?

Dit jaar kwamen al 50.000 méér dieren om bij stalbranden dan in heel 2018. Deze week alleen al stierven bijna 20.000 dieren bij twee stalbranden. Vreselijke cijfers die nog maar eens onderstrepen dat de maatregelen van minister Schouten volstrekt onvoldoende zijn. Hoe lang blijft de minister nog vertrouwen op de zelfregulering van de sector terwijl tienduizenden dieren levend verbranden of stikken in de rook? Economische belangen wegen nog steeds veel zwaarder dan het lot van de miljoenen dieren in de vee-industrie.

De gemeenteraad van Almelo zal zich binnenkort weer over de uitbreiding van de stal (19.000 varkens) aan de Schout Doddestraat bij Aadorp moeten beraden. De raad zou middels een Raadbrief (voor de reces) worden geïnformeerd over de voorwaarden van de volksgezondheid en het dierenwelzijn, gevolgd door beperking van overlast en milieueisen.

Inmiddels is daar door ons tot op heden nog niets van vernomen. Om ernstige gevolgen voor het algemeen belang te voorkomen hebben wij de volgende vragen:

Welke stukken liggen er intussen voor betreft de veiligheid van mens en dier?

Welke protocollen worden gevolgd ter voorkoming van verbranding of verstikking van levende varkens in geval van stalbrand?

Zijn er luchtwassers aanwezig, want die zorgen namelijk door verblazing van lucht voor een snelle vuurzee. Slaan die luchtwassers automatisch uit door brandsensoren?

Luchtwassers dienen ter voorkoming van luchtverontreiniging en stank. Bent u het eens met ons dat dit niet ten koste mag gaan van de brandveiligheid voor de varkens?

Knaagdieren blijken met hun gedrag een rol te spelen in ontbrandingen in kabelgoten, elektrische installaties en in apparatuur. Wat is de knaagzekerheid van de aangelegde elektra? Gaat de gemeente ontheffing verlenen voor middelen ter bestrijding  van knaagdieren?

Op hoeveel afstand woont de manager/eigenaar?

Omdat stallen vaak afgelegen liggen, kan de brandweer vaak niet op tijd aanwezig zijn. Soms is er dan niet eens bluswater voorhanden. Zijn er alternatieve bluswatervoorzieningen op of nabij het varkenshouderijbedrijf?

De voornaamste oorzaak van omgekomen dieren bij brand is dat dieren niet zelfredzaam zijn en dus volledig afhankelijk zijn van redding (evacuatie). Is er een evacuatieplan? Kunnen de dieren zelf naar buiten vluchten?

Hygiëne in de stal is uiterst belangrijk. Een stoffige stalbodem is bijvoorbeeld al funest voor de gezondheid van mens en dier. Wat is de constructie van de stalbodem(s)? Zijn die berekend op het aantal te houden dieren?

Zijn er afspraken gemaakt met veeartsen voor reguliere controle op de gezondheid van de varkens en als stok achter de deur om tijdig zieke dieren te verzorgen en dode dieren te verwijderen?

Is de huidige infrastructuur van, naar en op de Schout Doddestraat bestand en berekend op de logistieke last die het bedrijf met zich meebrengt?

We zouden deze vragen i.v.m. de huidige ontwikkelingen spoedig beantwoord willen zien,

Namens fractie Partij Vrij Almelo