karakteristieke boerderij met bijgebouwen behouden

Inleiding

De erfontwikkelaar is gevraagd een visie te geven op de inrichting als onderdeel van een ontwikkeling aan de Groeneveldsweg 8 te Almelo. Op dit landgoed, dat is gerangschikt onder de natuurschoonwet, staan diverse gebouwen, die tot oktober 2016 grotendeels werden benut ala atelier (galerie en beeldentuin) en gedeeltelijk als woonruimte. Aangezien het atelier niet meer aanwezig is op het erf heeft eigenaar besloten alle bestaande bebouwing te slopen en hiervoor twee wooneenheden (villa’s) voor terug te bouwen.

De voorgenomen ontwikkeling is, vanwege het ontbreken van de woonbestemming, niet in overeenstemming met het geldende bestemmingsplan. De gemeente Almelo heeft middels een principebesluit positief gereageerd op de gewenste plannen.

Reactie Partij Vrij Almelo

Iedereen kent in zijn of haar gemeente wel een gebouw dat herontwikkeld wordt en een nieuwe functie krijgt. Met name kerken, boerderijen en oude gebouwen hebben de laatste decennia als woning, horeca of publieksvoorziening een nieuw leven gekregen. De waardering voor dit erfgoed lijkt bijna absoluut en behoud vanzelfsprekend. Vooral karakteristieke boerderijen en hun erven zijn waardevol, maar je moet ze niet alleen behouden, maar ook koppelen aan de ontwikkelingen op het platteland.

De aandacht voor alleen het object (behoud van de boerderij) verbreedt zich daarmee naar aandacht voor het gebied (de boerderij met erf als onderdeel van het landschap) en steeds vaker ook naar de omgeving (waarbij de boerderij weer onderdeel wordt van de lokale en regionale samenleving).

De ideeën over onze maakbare samenleving en een moderne stad leidden eind jaren zestig tot grootschalige plannen waarbij grote delen van de stad plaats moesten maken voor een nieuwe toekomst. De plannen voor Almelo, vooral in het centrumgebied lieten weinig waardering zien voor het bestaande erfgoed. Gelukkig heeft Almelo de plannen nooit in die mate doorgezet en is de stad nog geen vijftig jaar later bezig delen van deze erfenis proberen te herstellen. De sloop van oude gebouwen, ons erfgoed, is echter onherstelbaar. Weg is weg.

In de brief aan de raad staat dat de technische staat van de bebouwing groeneveldsweg 8 erg slecht is. De foto’s die wij onlangs ter plaatse hebben genomen laten het tegendeel zien. De gebouwen zijn in goede staat en zo te zien onlangs nog in de verf gezet.

Wij zien er de noodzaak niet van in om een aantal historische gebouwen tegen de vlakte te gooien ten koste van twee kapitale villa’s en zullen daarom tegen het voorstel stemmen.

Partij Vrij Almelo (PVA)

Stemuitslag Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Groeneveldsweg 8