Ton Beune van Hub Twente – Hoe wordt waterstof gemaakt?

Op vrijdag 1 maart zijn we te gast bij het innovatiecentrum H2 Hub in Twente aan de Kolfofsingel 8 in Almelo. Thema: Waterstof, de energiedrager van de toekomst! In deze Learning Community werken ondernemers en onderwijs samen aan onderzoek, ontwikkeling en toepassing van waterstoftechnologie.

We gingen in gesprek met Ton Beune, Manager van H2 Hub Twente. Hij legt in vogelvlucht uit wat de rol van waterstof in bijvoorbeeld de energietransitie is. Ton: de waterstofindustrie zal banen opleveren voor technische mbo-ers. Zo’n beetje elke denkbare technische functie op mbo-niveau zal vereist zijn in de opkomende waterstofsector. De toelichting van Ton op de rol van waterstoftechnologie in de Nederlandse energietransitie was voor ons helder. De productie in Nederland komt pas na 2024 opgang, voornamelijk alleen nog voor de industrie en chemie. In een filmpje werd de toon gezet. De komende jaren wordt er gewerkt aan verschillende manieren om in de regio voldoende energie beschikbaar te hebben voor bedrijven en burgers.

Waterstof is een schone brandstof, want bij verbranding komt alleen maar water(damp) vrij, en het kan gemaakt worden uit water en (duurzame) elektriciteit. Als energiedrager zou waterstof geschikt zijn om bijvoorbeeld aardgas voor verwarming of benzine in auto’s te vervangen. Met een relatief kleine aanpassing zouden de huidige gasleidingen ook geschikt kunnen zijn voor het transport van waterstof. Daarom kan waterstof in de toekomst een belangrijke rol gaan spelen. Waterstofgas kan aardgas vervangen zonder grote aanpassingen aan het gasnet en apparatuur. De verwachting is dat waterstof al voor 2030 in bepaalde gebieden gebruikt kan worden in woningen.

We kregen een rondleiding, er was een hapje en drankje en nog even tijd om na te praten.

Partij Vrij Almelo