Oorspronkelijk ontstaan in Nederland, maar inmiddels een wereldwijd fenomeen

Op Wereld Zwerfdierendag wordt aandacht gevraagd voor deze dieren en wordt stil gestaan bij de verantwoordelijkheid van mensen voor deze dieren. Het leven van zwerfdieren is vaak hard. Ze lijden honger, worden verjaagd en mishandeld en soms zelf door de autoriteiten gedood.

Tijdens deze Dag zullen asiels over de hele wereld hun zwerfdieren extra verzorgen en proberen hen een goed huis te vinden. Er zijn ook enkele dierenartsen die geheel voor dit goede doel zwerdieren gratis zullen behandelen. U kunt zelf ook meehelpen door het asiel te bezoeken en één of andere verwaarloosde kat in huis te nemen. Als u ‘em maar niet de volgende dag weer naar buiten gooit.

Hoeveel zwerfdieren zijn er in Nederland?

Het is moeilijk te zeggen hoeveel zwerfkatten er precies zijn in Nederland. De schattingen lopen uiteen van 136.000 tot 1.2 miljoen zwerfkatten. Bekend is dat er jaarlijks meer dan 100.000 afstands- en zwerfdieren in het asiel terecht komen en dat het aantal zwerfkatten blijft groeien.

Gelukkig komen in Nederland nauwelijks zwerfhonden voor. Elders in de wereld, ook in Europa, vormen de zwerfhonden op sommige plekken echter een groot probleem. Het aantal zwerfhonden wereldwijd wordt geschat op 600 miljoen: een enorme hoeveelheid.

Wereld Zwerfdierendag wordt dit jaar alweer voor de negende keer gevierd. Deze dag is begonnen in Nederland, maar wordt inmiddels al in meer dan 80 landen gevierd. Het doel van Wereld Zwerfdierendag is aandacht vragen voor de miljoenen zwerfdieren wereldwijd en stil te staan bij de verantwoordelijkheid die wij mensen jegens deze dieren zouden moeten dragen.

Chippen en registreren voorkomt zwerfdieren