Het aantal meldingen van dierenleed dat eind 2023 op de teller stond wordt geschat op 150.000. Dat is een alarmerend hoog aantal.

Het meldpunt 144 ‘Red een Dier’ speelt een belangrijke rol bij het beoordelen van meldingen en het bepalen of de veiligheidsdiensten of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit moeten ingrijpen. Daarvoor zou uitbreiding noodzakelijk zijn. De politie geeft aan dat de huidige capaciteit op zijn maximum zit.

Dierenwelzijn houdt in dat dieren voldoende water, voedsel en een geschikte leefomgeving hebben met voldoende ruimte en goede voorzieningen. Ook moeten ze beschermd worden tegen verwondingen, ziekte en stress, en gezelschap hebben van soortgenoten. De NVWA controleert of eigenaren van dieren zich aan de regels te houden en dieren goed behandelen. (website Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit)

De NVWA houdt onder andere toezicht op naleving van de regels op het gebied van dier- en plantgezondheid, dierenwelzijn, diergeneesmiddelen en voedselveiligheid. De begroting vermeldt voor de NVWA in 2023 nog een bedrag van € 284,9 miljoen. Voor de jaren na 2024 laat de begroting een stijging van de NVWA-kosten zien die tot 2028 oplopen tot € 305,1 miljoen. De NVWA heeft dit jaar op grond van het coalitieakkoord extra geld gekregen.

Ernstige misstanden komen steevast aan het licht door ongesubsidieerde organisaties als Animal Rights, Eyes on Animals en Animal in need. Je zou denken dat de NVWA deze organisaties dankbaar is voor hun werk, omdat zij wetsovertredingen naar buiten brengen die anders nooit ontdekt zouden worden. De kille arrogantie van de NVWA in reactie op burgers die zwaar tillen aan beelden van dierenleed – mensen die dierenwelzijn wél serieus nemen tonen de twijfelachtige rol van deze organisatie aan.