Lees hier de inbreng van fractievoorzitter Jan Lems tijdens de Algemene Beschouwingen op de politieke markt van donderdag 19 oktober 2017:

Voorzitter, leden van de raad en andere aanwezigen,

Vandaag 5 maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen de laatste begroting van deze bestuursperiode, de eindstreep komt in zicht en het college presenteert een sluitende  begroting met een plusje in het perspectief.

Almere lijkt eindelijk te gaan profiteren van de economische groei. Hier kan een nieuw college haar voordeel mee doen.  Er wordt weer volop gebouwd en dat betekent voor Almere ‘geld verdienen’. Dat is ook zeer gewenst, enerzijds om onze reserves weer op peil te brengen, anderzijds om ons groeiend aantal inwoners van basis voorzieningen te kunnen voorzien en onze stad fatsoenlijk te kunnen onderhouden.

De realiteit is wel, dat voor 2018 de begroting niet sluitend was te maken zonder het bijpassen uit de verschillende reserves .  Graag horen wij van  het college wat het nieuwe regeerakkoord voor financieel effect heeft op het perspectief?

Voorzitter,

D66 is blij met de investeringen in Almere-Haven, de stad wordt ouder en we zullen moeten investeren in de oudere stadsdelen. Hiervoor zullen in de komende jaren ook meer voorzieningen in de begroting moeten worden opgenomen.  Door de investeringen gaan immers de kapitaallasten stijgen.  Een hele uitdaging omdat door o.a. de afboekingen op onze gronden, de reserves nog op een te laag niveau zitten. Vorig jaar is hierover een motie aangenomen, de uitvoering hiervan zien wij nog beperkt terug. Vanuit de reserve weerstandsvermogen algemene dienst gaat nu 16 miljoen naar de reserves, dat is een begin.

D66 verwacht dat door de  aangetrokken woningmarkt onze inkomsten aanzienlijk zullen gaan stijgen en geven een volgende raad  mee om hier zorgvuldig mee om te gaan.  Zoek naar een evenwicht tussen sparen voor slechtere tijden en investeren voor een gezonde stad.

De lokale lasten stijgen, de oorzaken zijn divers, maar D66 is niet blij met deze ontwikkeling. Kostendekkende tarieven is het uitgangspunt, maar wij zetten vraagtekens bij bijvoorbeeld het doorbelasten van pensioenen in de afvalheffing.  De verwachte opbrengst uit de reorganisatie is slechts een aanname en reorganisaties kosten altijd geld.

Een compliment wat betreft het steeds inzichtelijker maken van de begroting.  De vorige week gepresenteerde uitkomsten van de bestuursopdracht laten zien dat Almere goed op weg is richting de door de raad gewenste methode Duisenberg. Dat geldt ook voor het document over de beïnvloedbare ruimte, alle partijen kunnen hier straks hun voordeel mee doen.

 

Voorzitter,

In de verschillende programma’s is het plussen minnen. D66 is erg blij dat na jaren er een indexatie kan plaatsvinden voor de budgetten van onze maatschappelijke partners, het jarenlang niet indexeren is een verkapte vorm van bezuinigen. Wij zijn blij dat dit wordt rechtgetrokken. We zijn ook blij dat door het nieuwe kabinet meer geld voor cultuur wordt uitgetrokken en wij daardoor lokaal Suburbia kunnen behouden.

Binnen het sociaaldomein zien we dat genomen maatregelen effect sorteren, is de landingsbaan van de transitie verlengd en erkent ook het rijk het probleem. Almere ontvangt terecht meer middelen. Hier tegen over staan  de tegenvallers bij de BUIG en de explosieve toename van beschermingsbewind. Tja………. en wie had rekening kunnen houden met de ‘ Essentak sterfte’ .

De extra middelen voor de Floriade organisatie waren naar ons idee niet de vermijden, het is goed om te zien dat er nu daadwerkelijk en zichtbaar is begonnen met de realisatiefase. D66 kijkt in het verlengde hiervan ook uit naar de marktconsultatie en uiteindelijke ontwikkelingsplan van de Floriadewijk.

Door de grote belangstelling voor Oosterwold komt er ook meer geld beschikbaar in het Fonds Verstedelijking. Voor Almere een grote kans voor het doen van investeringen in onze toekomst. We moeten daarbij niet de fout maken om toekomstige investeerders af te schrikken. Zoals als onlangs met de motie over de Flevocampus.

D66 is op sommige programma’s wat ongeduldig aan het worden o.a. over de concretisering van de plannen rond het Nationaal Park Nieuwland. Niet in de laatste plaats vanwege de ontwikkelingen rond Blocq van Kuffeler. Wij willen daar straks een integrale afweging kunnen maken. De vraagtekens bij een aantal andere programma onderdelen komen terug in de portefeuillehoudersronde.

Afsluitend. Door de uitvoering van het coalitieakkoord  ‘ de kracht van de stad’,  met daarin bezuinigingen , forse afboekingen, de complexe landing van de transities , de aanvang met uitvoering van de Floriade, de realisatie van de Flevocampus, extra investeringen in onderhoud, extra impulsen vanuit de aanjaagmiddelen voor cultuur en onderwijs etc..en is de stad veiliger geworden.

Voorzitter, daarmee heeft het college en deze coalitie goed werk verricht.  Besturen in tijden van economisch moeilijke omstandigheden verreist stuurmanskunst en lef.  De stad staat er een stuk gezonder voor dan bij het begin van deze bestuursperiode, maar we zijn er nog niet.

Dank voor uw aandacht.