https://alphenaandenrijn.christenunie.nl/k/n6234/news/view/1188190/44443/CastellumVoor de ChristenUnie staat als een paal boven water dat theater Castellum belangrijk voor Alphen aan den Rijn. Het moet een plek zijn waar alle inwoners van Alphen aan den Rijn gebruik van kunnen maken en plezier aan kunnen beleven. Het plan wat besproken is in de gemeenteraad is voor ons een eerste stap; het vraagt ook van ons als raad om ondernemerschap om hier ja tegen te zeggen.

Bij ondernemerschap hoort lef en durf en het nemen van risico’s. Daar zijn wij toe bereid. Wij wensen daarom alle partners succes bij het realiseren van het nieuw Huis van de stad voor Alphen aan den Rijn. Voor een gezonde toekomst is het nodig dat het huidige theater Castellum omgevormd wordt tot een multifunctionele plek, waar naast het nu al bestaande theater- en bioscoopaanbod ook nieuwe initiatieven op het gebied van creativiteit, muziek, en activiteiten voor jong en oud en iedereen daartussen een plek kunnen krijgen.

Een open plek waar verbinding met elkaar wordt gezocht en ook kwetsbare groepen en jongeren een plek vinden. Wij zijn blij dat er ook al een aantal partners enthousiast zijn om in te stappen. Studio Alphen en Streetlive tv met activiteiten voor jongeren willen instappen. Maar er is ook meer ruimte voor bandjes. Dit wordt de komende tijd verder ingevuld. Alleen is een vaste plek voor het poppodium niet mogelijk. Het nu voorliggende voorstel is wat ons betreft een goede basis is om nu verdere stappen te gaan zetten voor de verdere vormgeving van de samenwerking binnen Castellum. Hierbij zien wij de volgende uitgangspunten: 

Het theater moet een plek zijn waar alle Alphenaren gebruik van kunnen maken. Maar het is wat ons betreft dan ook niet de bedoeling dat het een soort bedrijfsverzamelgebouw wordt. Het is belangrijk dat er gezocht wordt naar een manier waarbij partners (ik zeg bewust partners) elkaar vanuit de gedeelde visie versterken. Cultuur en het behoud van de theaterfunctie zijn hierbij wat ons betreft de drager. Wij zijn blij met de toezegging van de wethouder dat het college als opdrachtgever zelf de regie houdt op de transformatie. De visie moet echt samen gedragen worden door de deelnemende partners. Het lijkt ons goed om dit zichtbaar te maken door met elkaar zichtbare een samenwerkingsovereenkomst te sluiten. Deze samenwerking dient ook uitdrukking te krijgen in de keuze van de vorm van governance: het vormgeven van eigenaarschap in bijvoorbeeld een coöperatie heeft hierbij wat ons betreft de voorkeur boven een vorm waarbij de Raad van bestuur van het theater alleen als ‘huurbaas’ optreedt. Samenwerking binnen het theater is niet vrijblijvend samenwonen, maar het gaat met elkaar een commitment aan voor goede en slechte tijden.