https://alphenaandenrijn.christenunie.nl/k/n6234/news/view/1221057/44443/Politieagent.jpgOp 24 mei jl. is de Raad in de commissie Financiën, Bestuurlijk en Publiek Domein (FBPD) opnieuw door middel van presentaties vanuit politie, brandweer en de afdeling veiligheid bijgepraat over de resultaten van de samenwerking binnen de Veiligheidsregio. Hierbij is een levendig beeld geschetst en zichtbaar gemaakt dat er ondanks de soms krappe bezetting effectief wordt samengewerkt.  Alphen aan den Rijn is een van de veiligste 100.000+ gemeenten. De inzet van de vele vrijwilligers heeft bijgedragen aan het positieve resultaat. Wij hebben hiervoor onze complimenten uitgesproken. Daarnaast blijkt samenwerking in de verschillende wijken en dorpen cruciaal bij het aanpakken van bijvoorbeeld jeugdoverlast (zoals in de Snijdelwijk).  Een belangrijk punt dat de brandweercommandant aanstipte, is gevaar van het ontstaan van huisbrand bij ouderen. Ook de ChristenUnie vindt dit een belangrijk punt, onder andere in relatie tot de speerpunten uit ons manifest Waardig Ouder Worden (WOW). Om zo lang mogelijk in je eigen huis te kunnen blijven wonen is brandveiligheid immers heel belangrijk. Ook werden de fracties uitgenodigd om

 een bezoek te brengen aan een van de brandweerkazernes of een keer een dienst mee te draaien bij de politie. Daar gaat de fractie zeker gebruik van maken om zo een nog beter beeld te krijgen van de inzet van de brandweer en politie in onze gemeente.

Ten slotte is in de commissie gesproken over het Integraal Veiligheidsbeleid voor de komende vier jaar. De bedoeling is voort te bouwen op de resultaten van de afgelopen periode. 

Op basis van deze startnotitie Integraal Veiligheidsbeleid 2019-2022 zijn door de Raad op 31 mei jl. de volgende zes strategische veiligheidsthema’s vastgesteld: Dat zijn:

1.  Verbinding veiligheid en sociaal domein verder versterken; 2.  Ondermijning aanpakken; 3.  Verder ontwikkelen aanpak radicalisering en polarisatie; 4.  Kader ontwikkelen voor de regierol op fysieke veiligheid; 5.  Veiligheidsrisico’s in kaart brengen die voortkomen uit de veranderende samenleving en; 6.  Integrale aanpak verder versterken door een strategische inzet voor de gemeentelijke handhavers als partner in integrale teams voor wijkveiligheid en leefbaarheid.

Op basis van deze thema’s wordt op 3 juli a.s. een participatietraject met partners en inwoners gestart waarvan de uitkomsten helpen bij het verder vorm geven aan het integrale veiligheidsbeleid 2019-2022, dat naar verwachting in december 2018 in de gemeenteraad ter besluitvorming voor zal liggen.