https://alphenaandenrijn.christenunie.nl/k/n6234/news/view/1235211/44443/Politie agenten op de motor.jpg

Een veilige samenleving is volgens de ChristenUnie een samenleving in verbinding. Veiligheid is veel meer dan een juridisch te reguleren behoefte. Ook zorg, vertrouwen, geborgenheid zijn belangrijk. Veiligheid is een middel om goed samen te leven. Veiligheid bereiken we dus samen, ieder vanuit de eigen rol. Jaarlijks worden wij als raad bijgepraat over het lokale en regionale veiligheidsbeleid. Hieruit blijkt steeds weer hoe gedreven alle ‘kolommen’ (Brandweer, politie, gemeente) samen met inwoners werken aan het realiseren van veiligheid in al haar facetten. Dat klinkt ook door in het regionaal beleidsplan. Maar er zijn ook zorgen over met name de politiesterkte.

In het regionale en het lokale veiligheidsplan wordt zichtbaar dat Alphen aan de Rijn samen met partners woekert met de ‘talenten’ die beschikbaar zijn. Maar het water staat met name de politie aan de lippen. Hierop hebben wij als gemeenteraad geen directe invloed, maar de inwoners hebben er des te meer last van. Dit wordt in de zienswijze naar aanleiding van het regionale plan ook benadrukt, dat is mooi. De toon van de brief mag wel meer urgentie uitstralen.Wij hebben daarom in de raadscommissie SMD de volgende punten naar voren gebracht:

1. Urgentie!

In de zienswijze die de gemeente naar aanleiding van het RISV gaat indienen staat verwoord: Wij spreken onze hoop uit dat er met voortvarendheid gewerkt blijft worden aan het realiseren van de formatie zoals in de sterkteverdeling is opgenomen. En blijven hierover graag in gesprek met elkaar.

Dit is wat ons betreft een formulering die niet bij de hiervoor aangegeven urgentie past. Alphen aan den Rijn krijgt slechts 7,2 fte erbij vanuit de politieruif.  Het is in onze ogen essentieel dat de politie goed bereikbaar en aanwezig is en invulling kan geven aan de samenwerking met burgers die ‘ogen en oren’ willen zijn. De politiesterkte heeft ook grote invloed op de samenwerking bij alle veiligheidsthema’s die vanuit de gemeentelijke regierol worden vormgegeven. Ik noem hier radicalisering, ondermijning en samenwerking met handhaving. 

Ons tekstvoorstel voor de brief: “Wij roepen u met klem op om met voortvarendheid te werken aan het op sterkte brengen van de politie, ook in Alphen aan den Rijn.” werd zowel door de portefeuillehouder als de andere raadsleden omarmd.

2. Burgers als ogen en oren

In het (voorstel) Regionaal Beleidsplan (RBP) staat: “Door aan te sluiten bij burgerinitiatieven als (buurt)WhatsApp groepen en de inzet van Burgernet maken de veiligheidspartners optimaal gebruik van alle ogen en oren in de wijken.”

In de WhatsApp groepen in de wijken in Alphen aan den Rijn is echter gecommuniceerd dat de wijkagenten geen onderdeel uitmaken van de groep en alleen via de beheerder communiceert. Hierdoor wordt door de politie afstand gecreëerd. Dit leverde veel gefrustreerde reacties binnen de groep. Beschreven stellingname van de politie klinkt anders dan in het (voorstel) RBP doorklinkt. Hierop werd door John Niemeijer van de Alphens politie toegelicht dat het de wijkagenten via de beheerder wel degelijk kennis nemen van de signalen maar dat het voor hen ondoenlijk is direct op alle signalen te reageren en er daarom voor is gekozen om via de beheerder te communiceren.

3. Voorkomen is in de ogen van de ChristenUnie beter dan genezen. 

Wij vinden het daarom belangrijk om dat in de uitwerking van de actiepunten niet alleen gefocust wordt op handhaving maar dat een grote nadruk wordt gelegd op preventie; het voorkomen van incidenten en recidive, onder andere door het verbinden van veiligheid en het sociaal domein, aanpakken radicalisering en polarisatie en het goed vormgeven van de aanpak rond fysieke veiligheid dragen hieraan bij. Daarnaast hoort het benutten van ogen en oren van burgers en stimuleren van zelfredzaamheid in het voorkomen van veiligheidsrisico’s hoort hier zoals gezegd ook bij. 

Wat hierbij in onze ogen ook belangrijk is, is het goed gebruik maken van beschikbare data. Er zijn diverse grote gemeenten die een Veiligheidsinformatieknooppunt hebben die data aan elkaar koppelen. Dit is misschien wat technisch, maar gemeenten die dit gebruiken hebben hierdoor zelfs wietkwekerijen opgerold. Is het college voornemens dit mee te nemen in het plan? In reactie hierop gaf de portefeuillehouder Liesbeth Spies aan dat er nog veel privacy issues te overwinnen zijn voordat gebruik gemaakt kan worden van allerlei soorten data, maar dat waar dit kan er zo mogelijk al gebruik van wordt gemaakt.

Ten slotte, inhoudelijk ziet het voorliggende lokale veiligheidsbeleidsplan er wat de ChristenUnie betreft goed uit, met de daarbij eerder geuite zorgen en opmerkingen in het achterhoofd!