Naar aanleiding van het nieuw in te voeren parkeerbeleid in Amersfoort is er door onze partij, Amersfoort voor Vrijheid, een raadgevend referendum geïnitieerd. Het doel van het raadgevend referendum is het vergroten van de zeggenschap van burgers. Het stelt kiesgerechtigden in staat aan te geven dat zij aangenomen wetgeving eigenlijk afwijzen. Het is echter niet verplicht om een wet of verdrag in te trekken:

een raadgevend referendum is niet bindend.

Er was enorm veel belangstelling voor het verzamelen van de handtekeningen voor het referendum, van zowel de inwoners als van de ondernemers in de gemeente Amersfoort. Van de inwoners die wij hebben gesproken is naar schatting zo’n 95% tegen het nieuw in te voeren beleid. Een overgroot deel van de meerderheid dus, bijna een hele stad is overduidelijk tegen dit beleid.

Als we in een ware democratie leven waar een meerderheid van de inwoners tegen dit beleid is, is het toch vanzelfsprekend dat wij dit beleid niet door laten gaan? Of niet? Of is het raadgevend referendum slechts voor de show?

‘De inwoners mogen hun stem laten horen, maar we luisteren er niet naar!’ Ware volksvertegenwoordiging volgt de mening van de stad en haar inwoners en neemt dit serieus. Ware volksvertegenwoordiging staat open voor de mening van de inwoners en is bedoeld gehoord te worden, én te worden verwezenlijkt. Een ware volksvertegenwoordiger heeft geen vrees voor een referendum omdat de uitkomst het belangrijkst is en omarmd wordt, wat deze ook moge zijn.

En zijn wij wel echt een inclusieve stad zoals zo vaak gezegd wordt in de raad? Is het college echt voor de stem van het volk of is het slechts show? Een show om mensen zoet te houden en te laten denken dat zij in een democratie leven? Als wij in een ware democratie leven dan tellen meningen en worden die serieus genomen.

Afbeelding 1: AvV Campagneposter

Sinds wanneer keren wij de inwoners de rug toe en luisteren we vooral naar wat Den Haag wil? Het beleid komt via Tyas Bijlholt, de wethouder van D66 in Amersfoort, en de landelijke politiek, die de ideologie van het WEF (World Economic Forum) volgt. Dit houdt in dat zij willen dat mensen geen auto meer bezitten, maar gebruik gaan maken van een deelauto, onder het mom van ‘het aanpakken van klimaatverandering’.

Op de website van D66 staat dat zij willen werken aan een gemeente waar we ‘iedereen vrij laten, maar niemand laten vallen’. Je kunt je afvragen of zij dat ook werkelijk doen. En juist D66 zou zich zeer betrokken moeten voelen bij werkelijke democratische besluitvorming.

Deze klimaatregelingen kosten overigens ruim 28 miljard euro voor 0,000036 graden minder temperatuur stijging. Hoe kun je hier überhaupt achter staan? Zijn mensen zo volgzaam geworden dat ze hier niet meer kritisch over na kunnen denken? Geen mens kan toch ontkennen dat dit totale nonsens is?

Afbeelding 2: ‘WEF en Nederlandse regering strijden samen tegen particulier autobezit’ Lees het volledige artikel op de website van blckbx.

Inderdaad, het referendum zal laten zien dat de mensen dit wel doorhebben en niet op kosten gejaagd willen worden om auto te kunnen blijven rijden. Democratie betekent dat het volk zelf over belangrijke onderwerpen kan beslissen. Het invoeren van betaald parkeren in de hele gemeente Amersfoort, inclusief de woonwijken en buitengebieden, dient geen enkel doel dan autobezit voor de gewone burger (die geen privévliegtuig kan betalen) te belasten en te verminderen.

Dit is een directe aanval op ons welzijn als bevolking om vrij te kunnen bewegen in een eigen auto. Autorijden wordt hierdoor langzaam alleen maar voor de rijken en zullen mensen die het minder hebben dit niet meer kunnen betalen. Dat is niet in het belang van de mensen en dat weten zij heus wel. De Amersfoorters zullen oorverdovend NEE stemmen tegen dit onzalige voorstel. Het is dan de taak van de volksvertegenwoordiger om deze uitslag over te nemen. Geen mitsen en maren, maar de naam Democratie eer aan doen.