Niet elk raadslid wist gelijk wat er bedoeld werd met de motie “Opgelucht verder”. Maar nadat Noelle Sanders eind januari 2019 het namens D66 had toegelicht, werd de motie unaniem aangenomen in de gemeenteraad van Amersfoort.

 

 

Het was een oproep om meer (openbare) toiletten in de stad te realiseren bij bestaande gelegenheden, zoals bijvoorbeeld maatschappelijke instellingen, horeca en winkels. Deze toiletten kan je dan vinden op de “Hogenoodapp” en herkennen aan een sticker op de deur.

In de Hogenood-app kan je zien waar je naar de wc kan gaan, maar ook of er een invalidentoilet is of niet. Ook wordt er aangegeven of er kosten aan zijn verbonden en hoeveel. Je kan zelfs commentaar leveren op de hygiëne! https://amersfoort.d66.nl/2019/03/25/motie-d66-opgelucht-verder/

Niet alleen ouderen, maar ook zwangere vrouwen en vrouwen met kleine kinderen kunnen vaak niet (snel) genoeg terecht bij een openbare toilet. Dat geldt natuurlijk ook voor de 3,5 miljoen blaas- en buikpatiënten in Nederland. Wist u dat 1 op de 4 zelfs om deze reden nooit de stad in durft te gaan? Dat is dus bijna één miljoen mensen.

Voor een patiënt met blaasproblemen geldt dat er binnen 5 minuten, dat wil zeggen binnen 500 meter een openbaar toilet toegankelijk moet zijn. Dat lijkt mij een goed streven voor de gemeente Amersfoort!

Als je dat kunt realiseren, dan ben je daarmee ook een gastvrije stad. Mensen blijven langer in de stad hangen wat ook goed is voor de horeca en de winkels. Wist u dat er gemiddeld 45.000 mensen op een zaterdag in de stad Amersfoort komen? Als deze mensen allemaal iets langer in de stad blijven is dat ook goed voor onze economie.

Wethouder Kraanen heeft toegezegd dat hij een plan gaat maken en in het najaar gaat uitvoeren. Daar gaan we ‘m aan houden!

Meer informatie: Waar kan ik naar de wc.nl www.hogenood.nu