Goed nieuws in deze week van de Circulaire Economie: de StadsWormerij kan zich tot 2022 vestigen in de Keistadloods op de Vinkenhoef. “Na jarenlange voorbereidingen kunnen we van start met onze ’schillenboer 2.0’!” aldus Edgar van Groningen, samen met Kees Huijbregts initiatiefnemer. Circulaire economie is een belangrijk speerpunt van dit college en een gedoogbeschikking maakt vestiging van de StadsWormerij mogelijk, ondanks landelijke regelgeving.

 

De start van de StadsWormerij heeft nogal wat overleg gekost, vanwege landelijke regels omtrent GFT-afval, het houden van wormen en composteren, bedoeld voor grotere bedrijven. Voor een kleinschalig duurzaamheidsinitiatief als dit maken we vanzelfsprekend graag experimenteerruimte, zoals bijna de gehele raad, zoals in november bleek bij de behandeling van de motie 'Deuren openen voor Stadswormerij' voor het opstarten van een pilot.

Excellente bodemverbeteraar “Met hulp van mond en kont van compostwormen maken we van GFT-afval straks een excellente bodemverbeteraar,” zegt Van Groningen. De StadsWormerij verwerkt afval als voer voor de wormen, die vervolgens wormencompost produceren. De compost gaat naar particulieren en bedrijven. “En daarmee sluiten we een stukje van de voedselkringloop in Amersfoort.”