https://amstelveen.christenunie.nl/k/n5997/news/view/1465836/300566/nnz.jpeg

De ChristenUnie wil meer focus op het voorkomen van onbedoelde zwangerschappen bij mensen in kwetsbare omstandigheden. De fractie kwam tijdens de raadsvergadering op 29 november met een motie die opriep te verkennen of deelname aan het hulpverleningsprogramma "Nu Niet Zwanger" (NNZ) ook in Amstelveen gerealiseerd kan worden. Het voorstel werd mede ingediend door Burgerbelangen Amstelveen en mocht rekenen op een grote meerderheid van de stemmen.

Eén op de vijf vrouwen raakt in Nederland ooit onbedoeld zwanger. De kans op een onbedoelde zwangerschap is groter wanneer er sprake is van kwetsbare omstandigheden. Hierbij valt te denken aan ernstige psychiatrische problematiek, een verstandelijke beperking, verslaving, dakloosheid, schulden, loverboyproblematiek of een bestaan in de illegaliteit. Mensen in zo'n kwetsbare situatie gebruiken volgens onderzoek minder anticonceptie, hebben vaker stress door slechte levensomstandigheden, maken eerder een verkeerde inschatting van zwangerschapsrisico’s, hebben een beperkt gevoel van controle over zwanger worden of hebben last van financiële barrières.

Hoewel het om mensen gaat die vaak al in beeld zijn bij meerdere hulpverleners, blijkt dat onbedoelde zwangerschappen juist bij deze groepen vaak (herhaaldelijk) voorkomen. Vanuit die constatering is in 2014 het preventieve programma Nu Niet Zwanger ontwikkeld. De NNZ-methodiek geeft hulpverleners scholing in signalering en ondersteuning om het gesprek met hun cliënten aan te gaan. Het gaat erom dat mensen een weloverwogen keuze maken, welke dat ook is. Als iemand een kinderwens heeft, is (het verwijzen naar) preconceptiezorg de logische vervolgstap. Als iemand geen actuele kinderwens heeft, gaat de begeleiding – indien gewenst – door met counseling over anticonceptie tot en met realisatie daarvan via de huisarts, gynaecoloog en/of apotheek. Als de kosten een probleem vormen, worden deze vanuit het programma betaald.

Nu Niet Zwanger wordt in 77% van alle gemeenten in Nederland aangeboden. Amstelveen was nog een grijze vlek op de kaart. Volgens de ChristenUnie is het programma een concreet voorbeeld van echt preventief werken en het verschil maken in mensenlevens.