https://amstelveen.vvd.nl/nieuws/53604/Recyclen met de Franse slag - ZOMERBLOG

Recyclen met de Franse slag

 

Dit jaar was ik met mijn gezin op vakantie in Frankrijk, genieten van het weer (alhoewel: de laatste week was het 36+ graden), het prachtige Franse platteland met z’n weidse vergezichten en natuurlijk het heerlijke eten en drinken. We komen al jaren in Frankrijk, een land waar ze al best lang bezig zijn met het gescheiden inzamelen van afval, maar dan wel met de Franse slag. Je moet namelijk zelf maar bedenken hoe je het thuis alles gescheiden bewaard (geen huiscontainers), waarna je al je losse zakken en bakken naar een inzamel punt moet brengen. Maar…… je kan in ieder geval door het gescheiden aanleveren bijdragen aan het duurzaam verwerken van afval.

 

Zoals het de woordvoerder duurzaamheid & afval en zijn gezin betaamt scheidt de familie Dorgelo dan ook elk jaar braaf haar afval en gaat ze meerdere keren in de vakantie met een kofferbak vol afval op pad om de verschillende soorten afval, netjes gesorteerd, in te leveren bij een afvalpunt.

 

De laatste week van onze vakantie ging dit echter net even anders dan verwacht. (We waren op dat moment in de Dordogne) Hier had een lokaal bestuur namelijk een nieuw systeem ingevoerd om de gescheiden afvalinzameling te verbeteren. Men had het briljante idee opgevat om alle restafval te gaan belasten. Een simpel systeem, alle afvalbakken (Glas, Karton, PMD, kleding) zijn gratis behalve het restafval. Voor het restafval betaal je per 2 zakken van 30L vijf euro (€5,-) per keer, als je niet betaald gaat de bak niet open en kun je je afval niet weggooien in de bak.

 

Het idee achter de nieuwe aanpak is dat de inwoners op deze manier afval beter sorteren en dus nog beter per stroom inleveren. Hiermee zou dan een hoger recycle percentage bereikt kunnen worden en men duurzamer leeft. Tot zover de theorie.

Dumpen van afval

In de praktijk loopt het echter net even anders want overal in de regio wordt nu massaal afval gedumpt. Niet alleen bij de afval breng punten zelf (zie foto), maar ook in containers bij bedrijven, en zelfs in de natuur.  Lokale ondernemers hebben als reactie daarop massaal hun afval bakken beveiligd met een fiets sloten. Het dumpen leidt tot meer zwerfafval en ongedierte vaart wel bij deze vrij toegankelijke voedselbron. Kort samengevat: Het leek een goed plan, maar men is van de regen in de drup beland en de inwoners ergeren zicht groen en geel aan de situatie.

 

Gescheiden inzamelen in Amstelveen

Dan naar ons prachtige Amstelveen, wij doen het fantastisch, althans vergeleken met onze grote buur Amsterdam. Ons eigen doel van het scheiden van 75% van het afval halen we nog niet, maar we zetten hier wel enorme stappen in. Zelf heb ik gemerkt, dat door me te verdiepen in afval, in combinatie met duurzaamheid, ik enorm veel heb geleerd over wat er allemaal mogelijk is op dit gebied en daardoor ben ik veel beter gaan scheiden en recyclen.

 

Na mijn tripje naar Frankrijk en 1,5 jaar raadswerk is het voor mij wel duidelijk; het verhogen van het scheidingspercentage en het meer recyclen van materialen stimuleer je niet door een boete te zetten op alles wat je niet kan recyclen, dus het restafval, want dat leidt enkel tot afvaldumping, zwerfvuil en meer ongedierte.

 

Wat wel helpt is dat we in Amstelveen het scheiden en recyclen van afval voor onze inwoners zo eenvoudig mogelijk maken, en nog beter communiceren wat de mogelijkheden zijn die de gemeente Amstelveen biedt. Alleen zo kunnen we onze ambitie om meer te gaan recyclen in Amstelveen waarmaken.

 

Natuurlijk heeft de gemeente Amstelveen dit door en worden er ook in 2023 weer extra stappen gezet om recyclen zo gemakkelijk mogelijk te maken, dit artikel op AmstelveenZ vat dit goed samen.