Door ons duoraadslid Lian Heinhuis

De Corona-crisis heeft grote gevolgen voor ons leven. Nu, maar ook in de toekomst. Zoals in elke crisis ontstaan er als reactie op alle ellende, gelukkig ook heel veel mooie dingen. Mensen kijken meer om naar elkaar, werken op nieuwe manieren samen en komen met creatieve oplossingen voor de problemen waar we tegenaan lopen. Een prachtig voorbeeld hiervan vind ik wat er gebeurt in de voedselsector. Door de crisis zie je ineens dat mogelijk wordt, waar veel mensen al jaren voor pleiten: een kortere voedselketen.

Dit betekent simpelweg dat we dingen eten die dichterbij geproduceerd zijn. Dit is niet alleen beter voor het milieu, het helpt ook lokale ondernemers en dus de buurten waar we in wonen. Want in en rondom Amsterdam zijn er talloze boeren en andere voedselproducenten die normaal een groot deel van hun producten aan de horeca leveren. Toen de horeca gesloten werd, zagen zij hun inkomsten verdampen.

Gelukkig heeft een aantal creatieve Amsterdammers dit niet zomaar geaccepteerd en zijn zij met concepten gekomen om die heerlijke, mooie en lokale producten direct bij de mensen thuis te leveren. Dat is dus voor iedereen een win: voor de ondernemer, voor ons thuis en ook voor de planeet. Laten we hopen dat deze positieve trend ook na de Corona-crisis doorzet.

Wil jij ook lokaler gaan eten? Hieronder help ik je op weg met mijn top-5 lokale voedselinitiatieven:

1. Kook met lokale producten Als je zin hebt om lekker te koken met verse producten die van een boeren, tuinders en telers net buiten stad komen, is Lindenhoff een perfecte plek om je bestelling te plaatsen. Mijn tip: het vers af te bakken zuurdesembrood van bakker Menno.

2. Bestel een Amsterdamse Foodiebag Het zijn niet alleen producenten die het zwaar hebben in deze tijd, maar ook de kleine kruideniers in de stad. Denk bijvoorbeeld aan alle ondernemers op de Javastraat. Om ervoor te zorgen dat hun verkoop een beetje op peil blijft, heeft Mooncake een foodiebag gemaakt: een goedgevulde tas met bijzondere Mooncake-waardige producten van kleine, lokale ondernemers uit Amsterdam.

3. Geef oud brood een tweede jeugd Wat smaakt er beter als lunch tijdens een drukke thuiswerkdag dan een goede tosti? Zin om jezelf te trakteren op de lekkerste tosti in Amsterdam, die ook nog eens goed voor het milieu is? De ondernemers van De Tweede Jeugd gebruiken brood dat over is en anders weggegooid wordt. Goed dus tegen verspilling, ontzettend lekker en ze komen het bij je bezorgen! 

4. Bringly: eerlijk thuisbezorgd Niet alle restaurants kunnen zakendoen met grote bezorgplatforms zoals Thuisbezorgd en UberEats. In West is daarom een nieuw, lokaal platform gestart: Bringly. Dit platform wil een rol spelen bij het steunen van horecagelegenheden in de buurt die nu willen starten met thuisbezorgen. Er wordt hierbij geen commissie gerekend: de bezorgkosten zijn 4,95 euro waarvan 50 cent naar de winkelier gaat en de rest naar de fietskoerier. Dit lokale bezorgplatform haalde recent in West geld op na een stemming van inwoners via WestBegroot.

5. Thuis in een restaurant Er zijn veel restaurants die nu hun gerechten maken om af te halen of te bezorgen zodat je ‘thuis uiteten’ kan. Een superleuke manier om je date night toch door te kunnen laten gaan, of om eindelijk eens te kunnen eten ‘bij’ dat restaurant dat altijd vol is. Mijn favorieten: Sham, Bar Baarsch, Rijsel, Rijks, Cafe Binnenvisser, Wilde Zwijnen, Spaghetteria en Hotel de Goudfazant.

Ken jij een lekker en goed lokaal voedselinitiatief die je graag met mij wilt delen? Ik hoor het graag! Je kunt mij mailen op l.heinhuis@raad.amsterdam.nl

Het bericht Eet lokaal, dat is sociaal! verscheen eerst op PvdA Amsterdam.