Geef ‘horeca-ondernemer van morgen’ de ruimte In Arnhem rukt een nieuw soort ondernemer op. Jonge mensen die ondernemen met een maatschappelijke inslag, creatieve, duurzame initiatieven laten zien en een vernieuwende aanpak. Roof Garden Arnhem, Dynamic Foodshowroom en Stadstuin Kweekland zijn enkele succesvolle voorbeelden, zoals te lezen in het manifest De Horeca Ondernemer van Morgen. Maar de ondernemers hebben meer ruimte nodig, letterlijk en figuurlijk. Op het gebied van de verkoop van eten en drinken bestaan te veel obstakels. De huidige regelgeving sluit niet meer aan bij deze nieuwe manier van werken. “Een dynamische horeca-regelgeving is daarom hard nodig” zegt Tobias de Groot. “Subsidies worden steeds schaarser. Horeca is een belangrijk middel voor het realiseren van deze initiatieven.” GroenLinks hoopt dat de gemeente Arnhem inziet hoe sterk deze vernieuwende initiatieven bijdragen aan de aantrekkelijkheid van de stad, zoals de invulling van leegstand en ondernemerschap dat bijdraagt aan culturele activiteiten, stadsecologie en andere belangrijke maatschappelijke zaken. Regelingen op het gebied van horecavergunningen en voorwaarden met betrekking tot bestemmingsplannen moeten daarom worden aangepast, zodat initiatiefnemers die Arnhem profileren als creatief en duurzaam makkelijker hun bijdrage kunnen leveren aan de stad. “Bij succesvolle tijdelijke initiatieven van dit soort ondernemers moet de weg naar een permanent karakter open blijven” vindt Tobias de Groot. “Fantastisch dat onze stad zich op deze manier steeds meer profileert als dynamisch en duurzaam.”