Met grote verbazing en verontwaardiging heeft de fractie van GroenLinks vorige week de discussie in Nederland aangehoord toen de lancering van de Nashville-verklaring een feit werd.

 

Op ons verzoek om, als ondersteuning van de LHBTi-gemeenschap en in navolging van de eerste Regenboog-Provincie van Nederland, Drenthe, de regenboogvlag vier in top te laten wapperen, werd negatief gereageerd.

Dit heeft ons verbaasd. Tenslotte heeft de wethouder in oktober 2018 in Gouda als een van de 53 steden de intentieverklaring Regenboogbeleid namens Assen ondertekend en is de gemeente Assen sinds 2015 Regenbooggemeente.

En zoals de wethouder van Gouda zo treffend wist te vertellen: In de vijftiende eeuw liep in onze stad Erasmus rond, prediker van verdraagzaamheid. Erasmus zei dat verdraagzaamheid niet vanzelf komt, je moet het van harte willen.

Die handtekening is gauw gezet en het moet verder gaan dan dat; we moeten gelijkwaardigheid en sociale veiligheid van LHBTI’s van harte willen.’ Movisie signaleert positieve ontwikkelingen. ‘Het feit dat op Coming Out-dag, 11 oktober, op zoveel plaatsen de Regenboogvlag wapperde, is een teken van hoop. Maar we zijn er nog lang niet. Op allerlei scholen is nog volop sprake van pestgedrag op grond vanuit kleur en het feit dat je LHBTI bent. Om dat te veranderen is meer nodig dan tolereren, wat 'dulden' betekent. We moeten LHBTI’s erkennen en werken aan hun gelijkwaardigheid en sociale veiligheid.’ Ook de Nashville-discussie van afgelopen week toonde nog eens aan dat er nog een hele lang weg te gaan is.

Dat brengt ons tot de volgende vraag:

Op welke termijn kunnen wij een werkplan voor het regenboogbeleid en de inzet van de bijbehorende geoormerkte financiën verwachten?

 

Het antwoord van de wethouder:

Voor 1 maart 2019 moet het plan van aanpak bij het ministerie van OCW zijn. En voor die tijd komt het ook bij de raad.