De BPP is op 21 maart 2018 de grootste partij geworden in Beemster met 6 zetels. Conform de politieke mores heeft de BPP een begin gemaakt met coalitievorming. De heer Harry Brinkman is als verkenner gevraagd. Op 30 maart heeft de verkenner een gesprek gehad met PvdA GroenLinks. Eerder op de dag zijn gesprekken gevoerd met andere partijen. Tijdens dit gesprek is gesproken over: de mogelijkheid om te komen tot een Raadsprogramma, de fusie, de financiën, woningbouw en duurzaamheid, het sociaal domein, de culturele sector en democratische vernieuwing.

Raadsprogramma/coalitieprogramma en fusie Hoewel raadsbrede programma's in de mode zijn maakt de Beemster situatie dat onmogelijk. De reden is dat tussen BPP en de vier overige partijen de verschillen te groot zijn. De BPP wil het fusiebesluit terugdraaien. de andere partijen willen het fusiebesluit van 9 januari 2018 handhaven. Aangezien dit het belangrijkste punt waarover overeenstemming moet bestaan, heeft dit tot gevolg dat overeenstemming onmogelijk is.

Financiën Een ander belangrijk verschilpunt met de BPP betreft de financiën. Beemster verkeert financieel in zwaar weer. De BPP heeft campagne gevoerd met als thema dat Beemster rijk is. Door o.a. de woningbouwexploitatie uit te breiden en het onderhoud van de beheerplannen te temporiseren zou de toestand van Beemster verbeteren. De greep uit de kas van de woningbouw maakt de opstelling van de BPP volstrekt onrealistisch. Het is zelfs gevaarlijke speculatie, geld uitgeven dat je niet hebt. Ook de vertraging in de beheerplannen is voor ons niet bespreekbaar. De financiële situatie van Beemster is niet onder controle. Er zal dus alles op alles gezet moeten worden om de controle te verbeteren. Daartoe zullen de geëigende maatregelen moeten worden genomen. Dit vormt het hart van een coalitieprogramma.

Woningbouw en duurzaamheid De raad was eensgezind in het aanscherpen van de woningvisie. Beemster moet voor 35% sociale woningbouw zien te realiseren, dat wil zeggen sociale huur en koopmogelijkheden voor starters. Dit voornemen moet de komende jaren omgezet worden in de praktijk. Daartoe zijn goede afspraken nodig met de corporatie Wooncompagnie en andere ontwikkelaars. PvdA GroenLinks is nog niet overtuigd van de volle noodzaak van nieuwbouw in ZOBII. Een belangrijke opgave is dat de nieuwbouw zo snel mogelijk en uiterlijk vanaf 2019 gasvrij moet worden. Ook zal een begin gemaakt moeten worden met het gasvrij maken van de bestaande huizenvoorraad. De motie die daartoe in de raad is aangenomen (zonder de steun van de BPP) stelt hiervoor als doel 2030. Dat is ambitieus. Door daar nu op in te zetten wordt dit doel benaderbaar en bereikbaar.

Sociaal Domein De afgelopen vier jaar kenmerken zich door een relatieve stilte in de jeugdzorg, de ouderenzorgen de participatiewet. De verantwoordelijke BPP-wethouders hebben voornamelijk op hun handen gezeten. Dit moet anders. Binnen de gegeven begrotingsmiddelen wil PvdA GroenLinks inzetten op een verandering van de zorgstructuur van Beemster. Met de eerstelijnszorg van huisartsen en verpleegkundigen, andere betrokken partijen, de adviescommissie en de gebruikers van de zorg willen we onderzoeken hoe we daar een stevige structuur neer kunnen zetten, die leidt tot goede zorg voor de Beemsterlingen.

Culturele sector Beemster kent een actief en breed vertakt sociaal-cultureel verenigingsleven. De subsidies hiervoor staan ook door de financiële toestand van de gemeente onder druk. In gesprekken heeft het college gemeld voor diverse verenigingen de subsidie in 2019 op 0 te willen stellen. Die maatregel vinden wij te ingrijpend, met name in het licht van de discussie over de Beemster "waarden" in het fusieproces. PvdA GroenLinks hecht daarbij bijzondere waarde aan het behoud van een volwaardige bibliotheek als kennisinstituut en ontmoetingsplaats van en voor Beemsterlingen. Die aanwezige kennis kan ook worden ingezet bij het versterken van het sociaal domein.

Democratische vernieuwing De fusie en de voorbereiding daarvan bieden uitgelezen mogelijkheden om te experimenteren met het betrekken van burgers bij dit ingrijpende proces.

Conclusie Omdat de hoofdmoot van een coalitieprogramma zal bestaan uit het uitvoeren van het fusiebesluit en de gezondmaking van de financiën is mogelijke overeenstemming een vereiste. PvdA GroenLinks constateert dat de verschillen daarover met de BPP te groot en derhalve feitelijk onoverbrugbaar zijn. Het aangaan van programmatische besprekingen met die partij is dan ook geen realistisch perspectief. PvdA GroenLinks is wel bereid met partijen die de fusie nastreven tot coalitiegesprekken te komen.

Jos Dings Middenbeemster, 31 maart 2018