https://www.cda.nl/gelderland/groesbeek/actueel/nieuws/lambert-de-wildt-cda-3-waterschap-rivierenland/

Veiligheid staat voorop

Ik ben Lambert de Wildt en woon in Overasselt. Ik ben zelfstandig ondernemer. Momenteel vervul ik één van de vier zetels van het CDA in het huidige Algemeen Bestuur van Waterschap Rivierenland. Ook de komende bestuursperiode wil ik mijn kennis en kunde graag inzetten.

Tot zes jaar geleden zat ik in het waterschapsbestuur via het, inmiddels opgeheven, personenstelsel. De afgelopen periode dus via het lijstenstelsel als vertegenwoordiger van het CDA. Een groot verschil. Ik vind het wel prettig dat ik kan sparren met mijn achterban en collega partijleden. Als partij heb je ook meer ingangen naar de provincie en de landelijke overheid en dat is natuurlijk wel handig.

De evacuatie van het Rivierenland op 31 januari 1995 heeft mijn interesse in water vergroot. Ik was toen al lid van de vrijwillige brandweer en werd ook ingezet. Dat maakte veel indruk. Ik had sowieso al iets met water want ik groeide op aan de Maas in Niftrik, waar mijn ouders, naast een boerenbedrijf, ook een kleine jachthaven hadden.

Toen de dijken in 1995 ternauwernood stand hielden, moest het beleid van het waterschap aangepast worden om de veiligheid van de vele honderdduizenden bewoners in het rivierenland in de toekomst te borgen. De kracht en invloed van water kunnen enorm zijn op ons leefgebied, het belang van een goed waterbeheer is dan ook essentieel.

Het werkgebied van Rivierenland bevat 1070 kilometer aan dijken, van de Duitse grens tot aan Kinderdijk. Dat is een derde van alle dijken die Nederland rijk is. De vele rivieren en de laaggelegen woon- en werkgebieden maken het gebied kwetsbaar. Veiligheid is een must.

Wat betreft de waterberging gaat mijn voorkeur in eerste instantie uit naar het verstevigen van het dijkenstelsel, in plaats van het creëren van waterbergingsgebieden. Het is goedkoper om dijken te verstevigen in plaats van gebieden in te richten als waterbergingsgebied of retentiebekkens, maar soms kan het niet anders. Om de druk van de ketel te halen bij extreem hoge waterstanden zullen er in de toekomst toch waterbergingsgebieden bijkomen. De klimaatveranderingen dwingen ons om dijken, watersystemen en de omgeving aan te passen. Daarnaast moeten de waterschappen voldoen aan de Kader Richtlijn Water voor 2027.

Dat houdt in dat er schoon water moet zijn in de watergangen, maar ook waterberging en een snelle en veilige afvoer bij veel regen. Daarnaast moet water in droge perioden vastgehouden kunnen worden in het gebied om schade aan natuur en landbouw te voorkomen. 

Al deze maatregelen zijn kostbaar. De waterschapslasten zijn de laatste jaren behoorlijk gestegen. Als waterschap dien je zuinig en doordacht om te gaan met investeringen en de vertaling naar de lastenstijging hierin mee te nemen. Ik vind dat de lasten minimaal moeten stijgen maar dat we wel onze kerntaken goed moeten uitvoeren. Die kerntaken zijn o.a. dijkversterking, een goed functionerend watersysteem, zuivering van het afvalwater en verhoging van de waterkwaliteit.

Al met al veel punten waarvoor ik mij graag inzet!

Stem 18 maart voor de waterschapverkiezingen op het CDA lijst 1,

Lambert de Wildt, nummer 3

Dewildt_jeurissen@hotmail.comDewildt_jeurissen@hotmail.com

Mobiel 06-51924116