De energievisie voor de gemeente Berg en Dal:

Dat er een groot probleem is met ons klimaat en dat we daar snel iets aan moeten doen, daarover bestaat eigenlijk nauwelijks nog twijfel, maar wat zijn nu op korte termijn de beste maatregelen die we als gemeente kunnen nemen?

 

De reacties:

Deze zomer lag in onze gemeente de nieuwe energievisie ter inzage, waarop inwoners een inspraakreactie kunnen geven. En waren de reacties nou; “ ja, zo moeten we het doen!”?  Nee, reacties die ons bereiken zijn, “ja, het is goed dat we maatregelen aankondigen, maar toch geen zonneparken in ons mooie landschap?!” En “waarom beginnen we niet met zonnepanelen op openbare gebouwen en huizen?” En de een zegt, “waarom geen windmolens” en de andere zegt, “nee, zeker geen windmolens, ook niet in de toekomst, die moeten op zee.” En “we moeten niet investeren in zonne-energie maar in waterkracht of waterstof.” “Nee”, zegt de ander, “niet in waterstof!!” En later kwam vanuit de provincie, dat er geen zonneparken mogen komen op vruchtbare landbouwgrond, maar het is toch bekend dat de grote velden met mais of raaigras bepaald niet goed zijn voor de biodiversiteit, omdat er geen enkel leven meer inzit en ook dat die gewassen alleen verbouwd worden voor onze veel te grote veestapel, die we voornamelijk voor de export willen behouden. En die nu met de uitspraak van de Raad van State over de PAS helemaal ter discussie staat.

De (on)mogelijkheden:

Dus hoewel ik best begrijp dat mensen in eerste instantie ook nadelen zien en andere ideeën ook heel goed kunnen zijn, moeten we nu echt aan de gang, en onze mogelijkheden zijn nu beperkt. Want wij kunnen niet zo maar zorgen dat er geen auto’s meer rijden, dat we onze huizen niet meer verwarmen en dat er geen schepen meer varen over de Waal. Wij kunnen niet zelf de technieken uitvinden om waterstof te produceren zonder zonne- of windenergie. Ook de techniek om grootschalig energie te winnen uit waterkracht is (nog) niet beschikbaar.  Maar we moeten wel naar 100 procent schone energie in minder dan 40 jaar.

We willen dat doen, wat we moeten doen en wel graag met draagvlak onder onze inwoners, zeker als het in eerste instantie geld kost. En als die maatregelen dan toch ook nog een beetje zoden aan de dijk moeten zetten, kom je toch al gauw bij zonneparken uit. En dat staat ook in de energievisie. En natuurlijk moeten er ook zo veel mogelijk zonnepanelen op huizen en gebouwen, maar we kunnen eigenaren van panden daar niet toe dwingen, dus zal dat zeker op korte termijn niet genoeg opleveren. En in totaal is dat ook zeker niet genoeg, en ook windmolens op zee leveren niet genoeg energie voor heel Nederland. En ook het soms geopperde idee van kerncentrales is een onmogelijkheid omdat dat veel te lang duurt, ontzettend veel geld kost, onrendabel is op lange termijn en ook een enorm probleem van kernafval en andere risico’s met zich meebrengt.

En dus moeten we aan de gang.

Binnenkort wordt de energievisie besproken in de carrousel. Dan zullen we alle zienswijzen die zijn ingeleverd, meewegen in onze beslissing. Misschien zal de wethouder nog kleine aanpassingen laten maken op de energievisie, naar aanleiding van de zienswijzen, maar heel veel anders kan het niet worden.

En dan moeten we met die plannen aan de slag. Dat we te veel willen, dat kan volgens mij bijna  niemand meer denken en ikzelf denk zelfs dat het veel te weinig is, volgens mij zullen we echt naar een andere manier van leven toe moeten, maar voorlopig is er geen draagvlak voor meer en kunnen we als gemeente ook niet veel meer.. Het is aan onze collega’s in de landelijke politiek, in Europa en de wereld waar de grote klappers gemaakt zouden kunnen worden, en in de Industrie, de Landbouw en Mobiliteit. Laten we hopen dat dat snel echt door iedereen ingezien wordt, voor het te laat is.