GroenLinks zet zich in voor een betere toekomst. Hoe willen we dat onze samenleving er over 10 a 20 jaar uitziet? Hoe zorgen we voor een leefbare aarde, waar vele generaties goed kunnen leven? Hoe zorgen we dat iedereen volwaardig kan meedoen in onze samenleving?

GroenLinks wil niet alles houden zoals het is, vroeger was zeker niet alles beter. Sinds WOII is alles gericht geweest op groei, meer welvaart, meer productie en meer rijkdom. Dat is ten koste gegaan van het natuurlijk evenwicht en het is duidelijk dat we niet zo door kunnen gaan.

Die rijkdom is ongelijk verdeeld in de wereld en ook in eigen land. Ongelijkheid is een voedingsbodem voor sociale, lichamelijke en mentale problemen. De afgelopen jaren  is veel ontdekt  over de gevolgen van de economische groei voor de natuur en het klimaat. Ook hebben we meer inzicht is de oorzaken en samenhang van sociale problemen. GroenLinks neemt nieuwe kennis en inzichten serieus.  Economische groei is niet langer het doel. GroenLinks kiest voor gezondheid, welzijn, duurzaamheid en gelijkheid.

 

 

Energietransitie

Nederland is niet het beste jongetje van de klas! Als het om energiebesparing gaat en schone energie loopt Nederland achteraan in Europa. Berg en Dal loopt weer achter ten opzichte van het Nederlands gemiddelde.

Doorgaan met subsidie voor verduurzamen woning. In 2020 de aanleg van zonneparken  mogelijk maken. Starten met voorbereiding van plaatsing  windmolens en onderzoek naar mogelijkheden waterkracht en waterstof. Doel: Berg en Dal voorziet in de eigen energiebehoefte.

Schone economie.

De bedrijven zijn sinds 2008 wettelijk verplicht energiebesparingsmaatregelen te nemen, als ze die investering binnen 5 jaar kunnen terugverdienen. Door gebrek aan voorlichting en handhaving gebeurt dit niet genoeg. GroenLinks wil hiervoor extra personeel aanstellen. De gemeente moet het goede voorbeeld geven door gebouwen, wagenpark en werkzaamheden zo energiezuinig en schoon mogelijk te laten zijn.

Biodiversiteit.

Het natuurlijk evenwicht is menselijk ingrijpen flink verstoord en het voortbestaan van soorten (planten, mens en dier) wordt bedreigd.

Daarom kiest GroenLinks voor versterking van natuur, schone lucht, minder stikstof en CO2. Hiervoor moeten lastige keuzes gemaakt worden. Dat willen we samen met inwoners doen, maar er zijn snel maatregelen nodig.

 

 

Menselijke zorg.

In 2006 is de zorg een verdienmodel geworden en overbelast door bureaucratie en werkdruk. Jaarlijks stijgen de premies en de eigen bijdragen.

De gemeente heeft zorgtaken erbij gekregen zonder voldoende geld. We zullen keuzes moeten maken welke zorgtaken we prioriteit geven. GroenLinks wil extra investeren in preventie en vooral bij de jeugd. Vroegtijdig problemen signaleren en voorkomen is het beste voor betrokkenen en spaart op termijn dure hulp uit.

Mobiliteit.

Voor  korte afstanden is fietsen gezonder en schoner dan de auto.  GroenLinks wil dat stimuleren met comfortabele en veilige fietspaden.  In de dorpen en op kleine wegen moet de fietser meer ruimte krijgen.

We pleiten bij de provincie voor schoon, betaalbaar en goed openbaar vervoer. De gemeente moet zorgen voor voldoende laadpalen voor elektrisch rijden.

Eerlijk delen.

Bedrijven en hoge inkomens moeten meer belasting betalen. Mensen met een klein inkomen moeten er meer op vooruit gaan door een ruim minimabeleid en kwijtschelding lokale belastingen en zonder onnodige en op wantrouwen gebaseerde regels.

Aan de omschakeling naar schone energie moeten mensen met een klein inkomen mee kunnen doen, zonder daardoor hogere woonlasten te krijgen.

Eén samenleving.

We delen met zijn allen dezelfde planeet, hetzelfde land en dezelfde straat. Niet iedereen is en denkt hetzelfde (gelukkig maar!). We krijgen alleen een goede samenleving als we bereid zijn om onze verschillen te overbruggen en samen afspraken te maken. We gaan uit van gelijkwaardigheid, verdraagzaamheid en vertrouwen.

Er zijn ook grenzen en die moeten  gehandhaafd worden, zodat ieder zich thuis voelt.

 

GroenLinks Berg en Dal 2019