De Beverwijkse gemeenteraad kiest unaniem voor verzelfstandiging van zeehaven De Pijp. Een grote stap waarvan niemand het effect kan uitleggen. Ook wethouder Serge Ferraro (VVD) kon donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering nog niet ophelderen hoe dit gaat uitpakken. Co den Hartog (GroenLinks) dringt aan op voorzichtigheid. ,,Dit gouden ei dat zomaar opeens uit de hemel komt gevallen, zou ook heel erg kunnen stinken als je het openmaakt’’

Eind 2018, staat de toekomst van de haven, nu bijna 19 jaar op de agenda. En mogen wij onze mening geven over het oprichten van een NV.

Aanleiding is en blijft het breed gedragen beeld dat de huidige gemeentelijke beheer organisatie, te kleinschalig is om voldoende toekomstbestendig te zijn. Het uitblijven van een antwoord maakt deze situatie niet beter. Wij zullen echt naar een keuze moeten. Het is goed dat de wethouder heeft aangegeven deze uitdaging aan te willen gaan. Samenwerking, verzelfstandiging, verkoop of gaan investeren in de bestaande organisatie.

Het oprichten van een NV oprichten, lijkt op zichzelf een logische stap. Potentiële samenwerkingspartners zijn immers ook overheid NV’s .

De fractie van GroenLinks wijst hier wel nadrukkelijk op de bevoegdheden van de raad en met name het budget recht. Alle besluiten over overdracht van gelden en goederen (die hebben ook waarden) zullen door de raad moeten worden genomen.

Het voorgenomen besluit is feitelijk een richting gevend besluit. Veel informatie die nodig is om een NV te kunnen oprichten, moet nog worden uitgezocht. Zoals de staat van onderhoud en de daarbij onvermijdelijke investeringen. Informatie die de bestaande beheer organisatie eigenlijk zou moeten hebben. Dat dit nu ontbreekt zien wij dan ook als signaal dat het huidige beheer niet voldoende op orde is. Het is daarmee goed dat deze informatie beschikbaar komt.

Met een jaarlijks winst van, in een goed jaar, € 100.000, en potentiële hoge uitgaven aan onderhoud/herstel van kades ligt hier overigens niet veel financiële ruimte. Een NV zal dan ook mean en lean moeten worden opgezet. Mogelijk kan nog blijken dat er geen businesscase is te maken. Wij willen dan graag vroegtijdig ingelicht, betrokken worden.

Ook wil onze fractie nadrukkelijk wat vinden over de rol en de invloed van de raad na de oprichting van de NV. Dit moet van te voren duidelijk zijn. Discussies in het verleden omtrent het beleid van de VRK en in de vorige periode HVC werden mede veroorzaakt door verschillende beelden van de invloed van aandeelhouders. Nu is het dichter bij huis, en is duidelijkheid vooraf des te belangrijker.

Rondom het terrein van de haven speelt veel. Wij denken hier met name aan de Ontwikkeling van de kop van de Haven naar woningbouw en voorzieningen en de herontwikkeling van de aanpalende industrie terreinen. Hierbij is het belangrijk van te voren te borgen dat een Haven NV hier geen belemmering wordt. Een partij die in bezwaar gaat of schadeclaim kan indienen.

Ten slotte vragen wij aandacht voor als het misgaat. Een NV kan failliet gaan, het is ook niet gewenst dat de aandeelhouder deze verliezen afdekt, voor zover dat kan binnen de Europese regels van overheidssteun. Een situatie waarbij de raad geen invloed heeft maar wel de geldbuidel mag trekken, is niet gewenst. Mogelijk kan dit door het exploitatierecht van de haven in eigendom te houden en dit recht ter beschikking te stellen aan de NV. Op deze manier valt het exploitatie recht terug aan de gemeente bij een eventueel faillissement. In ieder geval willen wij dat, bij de verdere uitwerking van de NV, dit rampscenario in beeld wordt gebracht.

Co den Hartog