Hierbij de opmerkingen n.a.v. de afgelopen evaluatie-bijeenkomst van GroenLinks/PvdA over het eerste halfjaar van de geïntegreerde raadssamenwerking.

 

Allereerst nogmaals de complimenten voor deze activiteit die positief, opbouwend en openhartig verliep olv Kees Feenstra. Inleidend werd gememoreerd dat er lang meegepraat is bij de coalitiebesprekingen en er ook het een en ander in het raadsprogramma van GroenLinks/PvdA is terug te vinden. Een aantal items werden genoemd als mogelijk onderwerpen om ons wat meer te profileren:

Ten aanzien van het minima-beleid ligt er volgens mij wel een kans, want er ligt een onderzoek van de Rekenkamercommissie en er zijn zo’n 60 a 70 vrijwilligers namens het Sociale domein in de gemeente Borne werkzaam. TIP 1: pak de conclusies en aanbevelingen van dat rapport op bij een bestuursrapportage en / of Perspectiefnota en / of Begrotingsbehandeling Voorstellen doen om bijv. Scholing van de vrijwilligers of het realiseren van een actuele sociale kaart of het instellen van (als dat er nog niet is) een Jeugdcultuurfonds en / of Jeugdsportfonds. Bij die 2 laatstgenoemde fondsen zijn het merendeel van de Overijsselse gemeentes aangesloten, maar in Twente zijn er minder gemeentes aangesloten. Uiteraard is dan ook voorbereidend overleg met de desbetreffende ambtenaar van belang...  Het Groenbeleid heeft sterk jullie aandacht, omdat het maai-, aanplant- en maaibeleid in jullie gemeente nogal traditioneel lijkt. Jullie buurgemeentes Almelo en Hengelo en de provincie zijn hier al bij de landelijke Operatie Steenbreek (kost enkele duizenden Euro’s per jaar, maar dat levert veel tips, samenwerking en ondersteuning op) aangesloten en m.n. Almelo lijkt nogal actief. TIP 2: Onder het motto ‘Stenen er uit en Groen er in’ zouden jullie het initiatief tot het aansluiten daarbij kunnen nemen, inclusief een oproep tot het maken van een actieprogramma hierin.

De coalitie lijkt weinig ruimte te bieden aan de oppositie en daarom heb ik TIP 3:

Probeer voor en na besprekingen bewust contact te zoeken en op te bouwen, zodat je een beetje ‘vrienden’ met ze kan worden. Dit lukt vaak bij het informeel overleggen over iets waar je zeker van weet dat je het met elkaar eens bent, zoals bijvoorbeeld ‘eigenlijk zouden we het eens moeten hebben over het nog wat beter faciliteren van die vele vrijwilligers in onze gemeente’..... Het is eigenlijk een geleidelijke start naar een gezamenlijke motie of amendement, maar het kost tijd... > ik heb er goede ervaringen mee. TIP 4: kies uit mijn tips en jullie eigen ideeen / verkiezingsprogramma / raadsprogramma een 6-tal punten die jullie in 2019 en 2020 denken te kunnen realiseren, koppel daar data en mensen (2 per item?) en maak er dus een Werkplan van. Beperk je aandacht bij vraagstellingen, input en acties de komende 2 jaar tot die onderwerpen. Op die manier houd je het duidelijk, concreet en kom je met elkaar niet om de diverse agenda’s, programma’s (raads- en coalitie!) en beleidsstukken. Het motto is gewoon klein is fijn, maar dan kan je niet alles oppakken.... Uiteindelijk zitten jullie, volgens mij, nu nog steeds in de ‘wachtkamer’ en jullie moeten in 2019 gewoon ‘uit die kamer komen....’ Tenslotte kwam nog aan de orde of het wellicht mogelijk is om Manouska en Annemiek samen tijdens de komende campagne naar Borne te laten komen. Bedenk dus een leuke activiteit die zowel gemeentelijk als provinciaal van belang is (een van jeugdfondsen? Operatie Steenbreek via een IVN-presentatie?) = TIP 5.