Nieuwsbrief oktober 2020

Bunschoten, 19 oktober 2020

Beste SGP-leden,

Van de voorzitter

Wij leven momenteel weer in een gedeeltelijke lockdown, met alle bijbehorende maatregelen. Afgelopen tijd konden we door maatwerk weer vaker naar de kerk, maar dat is nu weer teruggedraaid. Het is niet meer mogelijk om elkaar te ontmoeten in de kerk of maar met maximaal 30 personen. Wat missen wij deze ontmoetingen. Ook in de thuissituatie merken we de gevolgen. Het is helaas nodig omdat het virus oprukt en de ziekenhuizen weer vol komen te liggen.

Ook voor ons als SGP-bestuur heeft dit gevolgen. Bij elkaar komen om een vergadering te beleggen is maar beperkt mogelijk en de vraag is, hoe moeten we de SGP-campagne gaan vormgeven. Toch zitten we als bestuur en werkgroepen niet stil, verderop in de brief kunt u e.e.a. lezen van Bram van Goor en Henk Heeringa.

We denken in deze moeilijke tijd ook speciaal aan onze wethouder en fractieleden die in deze tijd veel wijsheid nodig hebben.

D.V. 2021 zijn er Tweede Kamer verkiezingen en het jaar daarop zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Om als SGP Bunschoten bestaansrecht te blijven houden, zijn we op zoek naar nieuwe leden. Er is een werkgroep van voornamelijk vrouwen bezig om hier gestalte aan te geven. Hou hiervoor dit najaar uw brievenbus in de gaten.

Laten wij bij alles wat er momenteel gaande is, het blijven verwachten van de Heere die Zijn Zoon gezonden heeft en Die zal wederkomen om alles nieuw te maken.

Theo Schaap

Van de bestuurstafel

Gezien de voortdurende Coronaperikelen en de daarmee gepaard gaande maatregelen en beperkingen, hebben wij als bestuur gemeend de jaarlijkse ledenvergadering te moeten laten vervallen. In datzelfde kader komt helaas ook de feestelijke receptie vanwege het 50-jarig bestaan van onze plaatselijke SGP Bunschoten te vervallen.

Wat we echter met klem onder uw aandacht willen brengen, is de ledenwerfactie. Wat zou het een fantastisch resultaat zijn als alle leden een ander lid aanbrengen. Kom trek de stoute schoenen aan en breng een lid aan. De SGP-dames zullen ook actief leden gaan werven. Om het helemaal gemakkelijk te maken, voegen wij alvast een inschrijfformulier bij. Laat de aanmeldingen maar binnenstromen bij de secretaris.

Onze zeer gewaard lid, Steven Koelewijn, kan helaas niet langer onze plaatselijke SGP-website bijhouden. We zoeken daarom een nieuwe webdokter, die er plezier in heeft om de website opnieuw vorm te geven conform de handreikingen van het hoofdbestuur en daarna gelegenheid heeft om de website geregeld bij te houden.

Uit de raadsvergadering van 24 september 2020

Raadsvoorstel Uitvoeringsnotitie Ouderschap, Opvoeden en Relaties Een belangrijk doel van dit raadsvoorstel is te investeren in preventie. Preventie ziet de SGP-fractie ook als belangrijk instrument om erger te voorkomen en hoge kosten te vermijden. Deze uitvoeringsnotitie is een uitvloeisel van de SGP-motie Relatietherapie van 5-7-2018 die destijds door de meerderheid van de raad is gesteund.

Met dit raadsvoorstel wordt onder meer invulling gegeven aan een belangrijk punt vanuit ons verkiezingsprogramma ten aanzien van Relatiehulpverlening (pag. 22), nl. “Relatietherapie vormt hierin een onderdeel dat zo mogelijk door de gemeente wordt bekostigd”. Gratis dus door professionele relatietherapeuten. Aangeboden aan gezinnen met kinderen en uiteraard op vrijwillige basis. In totaal wordt hier de komende vier jaar jaarlijks € 20.000 voor uitgetrokken.

De vele echtscheidingen en het leed dat ermee is gemoeid gaat de SGP aan het hart. Wat ons betreft hadden we nog meer gedaan maar we zijn blij dat onze coalitiepartners dit al hebben mogelijk gemaakt. Wijs elkaar op deze mogelijkheid. Deze hulp wordt gratis aangeboden.

Raadsvoorstel Regionale Energie Strategie (RES)

In 2015 zijn in Parijs internationale klimaatafspraken gemaakt door 174 van de 196 landen met als doel de opwarming van de aarde zoveel mogelijk te beperken tot maximaal 1,5 graden Celsius. Dit heeft in Nederland geresulteerd in de Klimaatwet, die eind 2018 door een meerderheid van de tweede kamer, maar niet door de SGP, is aangenomen waarin vastligt welke doelen er in 2030 en 2050 moeten worden gehaald. Om die doelen te bereiken is Nederland ingedeeld in 29 regio’s die alle een plan moeten indienen (een bod moeten doen) hoe ze aan de reductie van 49% CO2 uitstoot in 2030 ten opzichte van 1990 denken te voldoen. Donderdag 24 september lag het bod van regio Amersfoort ter besluitvorming voor in gemeenteraad.

De SGP in zijn algemeenheid en ook de fractie van Bunschoten staat constructief maar kritisch in dit hele verhaal. De belangrijkste kritiekpunten zijn:

a. Het bod is alleen gebaseerd op bestaande technieken, zoals wind en zon;

b. Bunschoten wordt omringd door prachtige open polders, die we niet willen opgeven;

c. het aandeel dat de regio Amersfoort moet leveren tot 2030 wordt veel hoger ingezet met wat nu voorligt dan strikt noodzakelijk, nl. 0,7 i.p.v. 0,2 Twh.; d. door de ambitie zo verschrikkelijk op te krikken wordt de druk en het tempo op de uitvoering ook groter en neemt het risico van onomkeerbare besluiten alleen maar toe, met dus ongewenste windmolens en zonnevelden;

e. nieuwe technieken en alternatieven zijn volop in ontwikkeling (groene waterstof, kernenergie, recyclen van CO2, stoppen met kappen van het Amazonegebied, etc.).

Kortom, met de overige coalitiepartijen hebben we moties ingediend die onze zorgen en wensen ten aanzien van de richting die het op moet kenbaar gemaakt.

Het slot van onze inbreng luidde: “De SGP-fractie neemt de Bijbelse opdracht om de aarde te bebouwen en te bewaren als uitgangspunt, ook al weten we dat er eenmaal, en wie weet hoe spoedig al, er een nieuwe hemel en aarde komen zal. Daarom zeggen we ook: “nietsdoen is geen optie”. De SGP-fractie staat een nuchter klimaatbeleid van het gezonde verstand voor. Het bod wat nu in de concept RES staat gaat ons te ver. We vinden wel dat het proces door moet en daarom steunen we het voorstel met inachtneming van de moties en amendementen die we hebben ondertekend.

Landelijk: Week van het Leven De Week van het Leven is een jaarlijks evenement, waarin aandacht wordt gevraagd voor de beschermwaardigheid van het ongeboren leven en de hulp en ondersteuning die mogelijk is voor onbedoeld zwangere vrouwen onder de aandacht wordt gebracht. Dit jaar vindt de Week van het Leven plaats van 8 tot 14 november 2020.

Op zaterdag 14 november 2020 wordt D.V. de nationale Mars voor het Leven gehouden. De jaarlijkse Mars voor het Leven is een landelijke demonstratie voor het leven, voor goede pro-life hulpverlening voor ongeboren kinderen en hun ouder(s). Tegen abortus, het doden van onschuldige ongeboren kinderen in de baarmoeder, met ook veel gevolgen van dien voor de ouder(s) zelf. In de afgelopen jaren kwamen we met duizenden bijeen op het Malieveld (14.000 in 2017 en 10.000 in 2018) en in de Jaarbeurs (11.000 in 2019). Ruim 30 werkgroepen organiseerden in die jaren busen treinvervoer naar de Mars.

Dit jaar dus anders dan anders, in verband met het Coronavirus. Vanuit Nieuwspoort in Den Haag wordt een interactieve livestream van anderhalf uur uitgezonden (via de website https://www.schreeuwomleven.nl). Het programma start om 11.00 uur. Onderdeel van de livestream is een kleine mars met 50 personen bij de regeringsgebouwen.

Houdt u D.V. 14 november a.s. ook vrij in uw agenda !!

Namens het bestuur, Henry de Graaf, Secretaris